Στην Εξεταστική για τη Siemens η Μπακογιάννη

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens καταθέτει σήμερα η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η Εξεταστική, η οποία ολοκληρώνει το έργο της στο τέλος του μήνα, αποφάσισε να μην καλέσει πρώην πρωθυπουργούς να καταθέσουν, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα που απομένει είναι το ταξίδι του κλιμακίου της στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων  (διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος). Κατόπιν, αναμένεται να εκδοθούν και τα πορίσματα των κομμάτων που συμμετέχουν, τα οποία, ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι διαφορετικά.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή του κατάθεση, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη) υποστήριξε εκ νέου ότι το 1 εκατ. μάρκα, που πήρε το 1999 από τα "μαύρα ταμεία" της Γερμανικής εταιρίας το κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, διατείνεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες "είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα", κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο "για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών.   Σημειώνει ότι "ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου".

Δήλωσε, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της. Έσπευσε αφενός να δηλώσει "συναρμόδιος" για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: "Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens", υπογράμμισε.

Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απάντησε και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο. Ο μάρτυρας το διέψευσε και χθες, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Add comment


Απο Θέσεως

Άγγελος Στάγκος
Αγγελος Στάγκος Ελλάς: ένα τσίρκο με φανατικούς θεατές και θαυμαστές

Από τη μία πλευρά έχουμε τον Αλ. Τσίπρα, τους δικούς του και τις συνιστώσες του,…

Γρηγόρης Νικολόπουλος
Γρηγόρης Νικολόπουλος Τι δημοψήφισμα και τι εκλογές ...αν δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε

Αναρωτιέμαι γιατί φοβόμαστε να κάνουμε δημοψήφισμα για το αν θέλουμε Ευρώ ή δραχμή, ενώ δεν…

Τάκης Λαϊνάς
Τάκης Λαϊνάς Ησυχία... το κτήνος κοιμάται

Αυτός ο λαός έχει πολύ κοντή μνήμη. Αρνείται να θυμάται. Αρνείται κάθε ενδοσκόπηση. Αρνείται τα…

Δημήτρης Καστριώτης
Δημήτρης Καστριώτης Από την αντίσταση στους φετφάδες

Η «Επιστολή στους ηγέτες της Αντίστασης» του Ζαν Πολάν (Jean Paulhan) είχε προκαλέσει ταραχή στη…

Νικόλαος Καραμούζης
Νικόλαος Καραμούζης Αδιανόητο μια σοβαρή χώρα να συμπεριφέρεται σαν γωνιακός ποκαδόρος

«Αγωνιούμε όλοι σήμερα για την πορεία της χώρας. Το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται, σε συνάρτηση με…

Νικηφόρος Μαλεβίτης
Νικηφόρος Μαλεβίτης Η παράσταση Τσίπρα-Σόιμπλε

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες που έχουν πλέον αποφασίσει πως ό,τι και…

Copyright © 1999-2012 Premium S.A. All rights reserved. | Webmail Login
developed by Nuevvo