ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εν αρχή ην η ασφάλεια»….

13:42 - 16 Οκτ 2013 | Αφιέρωμα Real Estate
«Εν αρχή ην η ασφάλεια»….
Και εν προκειμένω εν αρχή ην η ασφάλεια του σπιτιού μας, που μετά τη ζωή και την υγεία αποτελεί ίσως το τρίτο πολυτιμότερο αγαθό στην κλίμακα αξιών των περισσότερων Ελλήνων.

Σύμφωνα  με έρευνα της Eurostat,  φαίνεται ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 60% έχουν ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να έχουν στεγαστικό δάνειο ή υποθήκη. Ποσοστό 15% κατοικούν σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο και υποθήκη. Συνολικά 75% κατοικούν στην Ελλάδα σε ιδιόκτητη κατοικία ενώ η Ελλάδα κατέχει την 16η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες.

 

Κι εδώ παρατηρείται το εξής οξύμωρο: στην Ελλάδα που είναι χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, δεν υπάρχει έντονα η κουλτούρα της ασφάλισης κατοικίας, όπως παρατηρούμε να συμβαίνει στο εξωτερικό.

 

Στατιστικά πολλοί λιγότεροι από αυτούς που έχουμε ασφάλεια ζωής έχουμε φροντίσει να ασφαλίσουμε το όνειρο μας, που με κόπο, αίμα, και ιδρώτα καταφέραμε να αγγίξουμε, δηλαδή «την πολύτιμη κατοικία μας».

 

0897583968936899

 

Κάτι τέτοιο είναι πραγματικά ριψοκίνδυνο, καθώς η αποκατάσταση μιας βλάβης ή ζημιάς στο σπίτι από ανωτέρα βία ενδεχομένως θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη πολύ περισσότερο από όσο ένα ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις απόκτησης σπιτιού με δάνειο, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το επιβάλλει η νομοθεσία. Θεωρείται - και δικαίως θα έλεγα- αυτονόητη προϋπόθεση, ικανή και αναγκαία συνθήκη να ασφαλίσεις το ακίνητο, για την απόκτηση του οποίου θα σε δανειοδοτήσει η Τράπεζα.

 

Και βέβαια αυτό, για να μην γελιόμαστε, ισχύει κυρίως, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δανειοδότη και όχι του δανειολήπτη και ας ωφελείται εν τέλει και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί ξαφνικά με την ακίνητη περιουσία του να χάνει την μισή αξία, λόγω απευκταίων παραγόντων, όπως πυρκαγιές, σεισμοί, τρομοκρατικές ενέργειες και άλλα, που δεν μπορεί αφενός να προβλέψει και αφετέρου να ελέγξει.

 

Σήμερα, ωστόσο, παρ’ όλο που, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, το αγοραστικό ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας έχει περιοριστεί σημαντικά, υπάρχουν κάποιοι που, θες γιατί ήταν φειδωλοί και προ κρίσης και έχουν κάνει τον κουμπαρά τους, θες γιατί δεν έχουν χάσει την εργασία τους και πληρούν τα κριτήρια για δάνειο, μπορούν ακόμη και σήμερα να κάνουν το όνειρο του μέσου Έλληνα πραγματικότητα.

 

04390768976892376387

 

Αυτοί, λοιπόν, εφόσον πραγματοποιήσουν την αγορά είτε απευθείας, είτε μέσω δανείου, καλό θα είναι να κάνουν μια έρευνα αγοράς στον ασφαλιστικό κλάδο, προκειμένου να επιλέξουν την  ασφαλιστική εταιρία, που θα καλύπτει τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα θα συμφέρει περισσότερο οικονομικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 16 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.