ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδειξη δύναμης από την Εθνική, μέσα σε συνθήκες… καταιγίδας Κύριο

08:00 - 11 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Επίδειξη δύναμης από την Εθνική, μέσα σε συνθήκες… καταιγίδας
Προ ημερών είχαμε αναφέρει στο reporter.gr ότι η Εθνική παρουσιάζει την καλύτερη συμπεριφορά στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι αυτό μάλλον δεν ήταν τυχαίο.

Άλλωστε, η Εθνική είχε τη μικρότερη πτώση στον κλάδο το μήνα Σεπτέμβριο με απώλειες 15,8%, όταν η Πειραιώς απώλεσε το 38,4% της αξίας της, και η Alpha Bank το 21,6%.

Σημειώναμε ότι η Εθνική διατηρεί καλύτερους χρηματοοικονομικούς δείκτες, έχει το μικρότερο ELA, ενώ κατά 99% δε θα χρειαστεί ΑΜΚ σε περίπτωση που προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο στον κλάδο!

Χθες λοιπόν η Εθνική έκανε επίδειξη δύναμης, καθώς σε συνθήκες… καταιγίδας από πολλές απόψεις, κατάφερε μέσω του καλυμμένου ομολόγου 3ετούς διάρκειας να δανειστεί με επιτόκιο 2,90%, δηλαδή, φθηνότερα από το ελληνικό δημόσιο. Βεβαίως, αυτό θεωρείται εν πολλοίς εύλογο, δεδομένου ότι τα καλυμμένα ομόλογα έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από το ελληνικό κράτος.

Πάντως, το γεγονός ότι ενώ ξεκινούσε για να πάρει 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο εκκίνησης στο 3,25% και το τελικό στο 2,90%, ασφαλώς είναι επιτυχία.

Η Εθνική τελικά συγκέντρωσε 750 εκατ. ευρώ, οπότε έχοντας ισχυρή ρευστότητα θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει το ELA, πιθανότατα και μέσα στον Νοέμβριο.

Η Εθνική είναι σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, με καλύτερους χρηματοοικονομικούς δείκτες, μικρότερο ELA και λιγότερα προβληματικά δάνεια και «τυφλά» ανοίγματα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.