ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τα μάτια στη συμφωνία το Χρηματιστήριο–Στο επίκεντρο οι τράπεζες

09:00 - 04 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Με τα μάτια στη συμφωνία το Χρηματιστήριο–Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Μετά από αρκετό καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκόλλησε από τα χαμηλά και έδωσε μια σειρά συνεδριάσεων που δείχνουν ότι οι long ποντάρουν σε συμφωνία. Ασχέτως αν στο εγχώριο εσωτερικό μέτωπο με τις πολιτικές αντεγκλήσεις υποτιμάται ή παραμερίζεται η σοβαρότητα μιας συμφωνίας, η αλήθεια είναι ότι στη φάση που είναι η χώρα, δεν αντέχει άλλους… ακτιβισμούς, ούτε άλλες παλινωδίες.

Μια συμφωνία θα βελτίωνε περαιτέρω τα δεδομένα για τη χώρα, θα μείωνε το συστημικό ρίσκο, θα «ασφάλιζε» κι άλλο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα έδινε μεγαλύτερη πρόσβαση στις ελληνικές επιχειρήσεις στα διεθνή κεφάλαια.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, οι long έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, με αιχμή τις τράπεζες που εύλογα κυριαρχούν στην αντίδραση. Ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει εφτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη περίπου 4%.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα όλες οι συνεδριάσεις ήταν θετικές, με το Γ.Δ. να κερδίζει 3,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι σε ποσοστό +18,53%, ξεχωρίζοντας με έμφαση.

Παρ’ ότι δεν ανακτήθηκαν οι 750 μονάδες, εντούτοις, τόσο η τεχνική εικόνα, όσο και εν γένει η συνολική εικόνα της αγοράς, είναι αναβαθμισμένη, ενώ υπήρξε και σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών. Άλλωστε, το πλέον ποιοτικό στοιχείο είναι η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών που ανήλθε την περασμένη εβδομάδα στα 61,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 41,6% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 748,66 μονάδες με άνοδο 1,14%, σε μια συνεδρίαση που υπήρξε ενδοσυνεδριακή (μίνι) διόρθωση έως τις 736,90 μονάδες (-0,45%), ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 750,51 μονάδες (+1,39%).

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκης, πλέον «ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11).

Ο τζίρος ήταν εποικοδομητικός ως προς την απορρόφηση της προσφοράς ωστόσο θα απαιτηθεί η διατήρηση του σε επίπεδα μέσης ημερήσια δραστηριότητας 50 – 60 εκατ. ευρώ για να έχει κάποια συνέχεια το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις 700 μονάδες».

Ο αναλυτής τονίζει ότι «η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες πριν η αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.