ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες κλείνουν την ψαλίδα αποδόσεων με την υπόλοιπη αγορά

08:00 - 03 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Οι τράπεζες κλείνουν την ψαλίδα αποδόσεων με την υπόλοιπη αγορά
Ο τραπεζικός κλάδος, τόσο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου όσο και χθες, πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, είναι σε διαδικασία κλεισίματος της ψαλίδας αποδόσεων με την υπόλοιπη αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ανοδικά για 13η φορά στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 8 Δεκέμβρη!! Μόνο η Πέμπτη 28/12 ήταν πτωτική – διορθωτική για τον κλάδο! Πρόκειται για ένα σπάνιο ράλι, που αν μη τι άλλο, δείχνει ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης κάποιων χαρτοφυλακίων.

Ο κλάδος έχει μείνει – ίσως δικαίως – εξαιρετικά πίσω, κατά τη διάρκεια του 2017 εξαϋλώθηκε περαιτέρω, με το σχετικό δείκτη να κατέρχεται κοντά στις 600 μονάδες, όπερ και σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα reverse split, o τραπεζικός δείκτης κατήλθε κοντά στο… μηδέν, ήτοι στις 6 μονάδες.

Όμως, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν κατέλθει σε χαμηλά 11ετίας! Το ρίσκο χώρας έχει μειωθεί πάρα πολύ, κάτι που η υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά έσπευσε να «πιστοποιήσει».

Δεδομένου λοιπόν ότι ο τραπεζικός κλάδος είχε μείνει πολύ πίσω, αρκετά funds εντόπισαν το… gap χτίζοντας θέσεις και αυτός είναι ο λόγος που μετά το +18% του Δεκέμβρη, ενισχύθηκε εκ νέου σε ποσοστό 4,37% χθες.

Χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 914,44 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν σε νέα υψηλά 3,5 μηνών, καθώς υψηλότερα είχε κλείσει στις 13 Σεπτεμβρίου όταν βρέθηκε στις 965,86 μονάδες. Μένει να δούμε τη συνέχεια και αν οι τράπεζες θα επανέλθουν για τα καλά το 2018. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.