ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Αιφνιδιασμός των long, αλλά και άμυνες-«Κλειδί» οι τράπεζες σήμερα

09:00 - 31 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Αιφνιδιασμός των long, αλλά και άμυνες-«Κλειδί» οι τράπεζες σήμερα
Παρ’ ότι αρκετοί αιφνιδιάστηκαν με τη χθεσινή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ήρθε λόγω του γενικότερου διεθνούς σήματος οπισθοχώρησης και αποφόρτισης σ’ όλες τις διεθνείς αγορές, εντούτοις κάθε άλλο παρά… εκτός προγράμματος ήταν.

Αρκετοί αιφνιδιάστηκαν καθώς είχαν συνηθίσει στη… νιρβάνα της διαρκούς, της καθημερινής ανόδου, που ήταν έτσι κι αλλιώς μια «στρεβλή» κατάσταση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αγορά που πάει μόνο πάνω.

Και βεβαίως, η άνοδος ανατροφοδοτούνταν από τις άλλες των short θέσεων που γυρνούσαν σε αγορές, ενισχύοντας ανοδικά την κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. βρίσκονταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, δεδομένου ότι είχε κέρδη σε ποσοστό 10% τον Ιανουάριο σε επίπεδο Γ.Δ. και πολύ υψηλότερα για αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap.

Επόμενο, όταν υπάρξει αφορμή, όπως χθες, να λάβει χώρα και το «κλείδωμα» της ρευστότητας. Αυτό σημαίνει αγορά, αυτό σημαίνει χρηματιστήριο.

Στα θετικά της χθεσινής πτώσης – διόρθωσης είναι ότι δεν υπήρξε αύξηση του τζίρου που θα μαρτυρούσε αλλαγή σκηνικού, ενώ στο φινάλε, όχι μόνο κρατήθηκαν οι στηρίξεις, αλλά βγήκαν και κάποιες άμυνες, με το Γ.Δ. να απομακρύνεται από το χαμηλό ημέρας.

Το σημαντικό είναι ότι διασώθηκε η ζώνη των 858-860 μονάδων, με το Γ.Δ. να έχει χαμηλό ημέρας στις 859,72 μονάδες (-3,06%) και τελικά να κλείνει στις 868,08 μονάδες με απώλειες 2,08%. Φάνηκε δηλαδή στο τέλος και στις δημοπρασίες, ότι υπάρχει τάση να κρατηθεί το… σύστημα!

Μένει να δούμε τη σημερινή αντίδραση της αγοράς λοιπόν, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τη γενικότερη εικόνα των διεθνών δεικτών. Πάντως, ο Dow Jones χάνοντας 362 μονάδες χθες ή ποσοστό 1,37%, ασφαλώς δεν άφησε θετική παρακαταθήκη.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα «κλειδί» στο Χ.Α. αναμένεται να είναι οι τράπεζες, που θα έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά μετά τη χθεσινή πτώση έως και 7,54% (Eurobank). Eξάλλου σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τα ευρήματα των σεναρίων των stress test. Ανακοινώσεις που θα δώσουν κατεύθυνση και μπορεί να κρίνουν πολλά για τη συνέχεια. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 31 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.