ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητούνται άμυνες και αναχώματα στο Χρηματιστήριο

09:00 - 05 Φεβ 2018 | Αναλύσεις
Ζητούνται άμυνες και αναχώματα στο Χρηματιστήριο
Με τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν με εξαιρετικά βίαιο – για τα δεδομένα που είχαμε συνηθίσει τελευταία – τρόπο την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται και μάλιστα καταλυτικά.

Η αγορά μας είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά, οπότε δεν μπορεί να πάει κόντρα στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα, αν και εφόσον υπάρξει μεγαλύτερο… ρήγμα διόρθωσης, ή ακόμη χειρότερα, αλλαγή τάσης… Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα, οι αγορές έπρεπε να διορθώσουν, ούτε οι μετοχές πρέπει να κινούνται μόνο ανοδικά.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε σταθεροποιητικά, κρατώντας τα κυρίαρχα κεκτημένα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,58%, δικαιώνοντας το σχόλιο που είχαμε κάνει το πρωί της περασμένης Δευτέρας ότι οι τράπεζες θα βγουν στο προσκήνιο και θα καθορίσουν την εβδομάδα.

Πάντως, το Χ.Α. είχε και έχει περιθώρια διόρθωσης καθώς η πτώση της Παρασκευής ήταν μόλις η 3η πτωτική στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ τον Ιανουάριο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 9,53%.

Τα κέρδη είναι πολλά και σημαντικά σχεδόν για όλο το φάσμα του ταμπλό, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή, οι long μετατρέπονται σε short, περιφρουρώντας κεκτημένα και καλύπτοντας τα νώτα τους.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Γ.Δ. του Χ.Α. «χτύπησε» νέα υψηλά 36 μηνών ενδοσυνεδριακά φτάνοντας στις 895,64 μονάδες, για να κλείσει την Παρασκευή 20 μονάδες πιο κάτω και στις 875,38 μονάδες.

Όπως σημειώνει στο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διορθωτικό δρόμο ο οποίος έχει σαν πρώτο στόχο την περιοχή των 820 – 830 μονάδων. Πρόκειται για μια αναλογία διόρθωσης που συμπίπτει με το 23,6% της ανόδου που έχει προηγηθεί από τις 700 μονάδες.

Στην παρούσα φάση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την αγορά να αποφύγει μια μετριοπαθή -έστω- διόρθωση τιμών λόγω των υπερβολών που παρατηρούνται σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλέον χρονικό ορίζοντα στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στην περιοχή των 830 μονάδων βρίσκεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών ο οποίος θα λειτουργήσει σαν σημείο στήριξης ενώ η αποφόρτιση των ταλαντωτών ενδεχομένως να δώσει αφορμές για μια τοπική αντίδραση από τα προαναφερθέντα επίπεδα. Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς αγορές και την πορεία τους αυτή την εβδομάδα… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.