ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη… λάσπη της Novartis, κόλλησε (και) το Χρηματιστήριο

09:00 - 13 Φεβ 2018 | Αναλύσεις
Στη… λάσπη της Novartis, κόλλησε (και) το Χρηματιστήριο
Παρ’ ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έβγαλαν ισχυρή αντίδραση χθες, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες έκαναν νέο ράλι μερικής αποκατάστασης, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο, κύλησε εκ νέου χαμηλότερα!

Έκλεισε για 6η συνεδρίαση πτωτικά στις εφτά τελευταίες, και αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι! Μολονότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε ότι έχει αρχίσει να... νοσεί από την αρρώστια και την τοξίνη της πολιτικής σκανδαλολογίας.

Το σκάνδαλο Novartis και η εν γένει… μούργα που το συνοδεύει, έχουν αφήσει βαριά σκιά πάνω από την προσπάθεια που κάνει η χώρα για ανασύνταξη… Δεν είναι τυχαίο ότι χθες υπήρξε νέα επιδείνωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, στοιχείο που δείχνει πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτές το προφίλ ρίσκου της χώρας.

Μέσα σ’ ένα τόσο τοξικό περιβάλλον και ένα δημόσιο βίο αλληλοκατηγοριών και σχεδόν… τυχοδιωκτικών παρασκηνιακών διώξεων, σοβαρή επενδυτική εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί. Το αντίθετο μάλιστα.

Καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα μέσα σε συνθήκες τυχοδιωκτισμού, «τυφλών» απειλών και κατηγοριών που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αναξιοπιστίας, ανασφάλειας και αστάθειας.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι χθες υπήρξε κατακόρυφη πτώση στην αξία συναλλαγών, που από τα 82,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας, κατήλθε στα 50,22 εκατ. ευρώ όντας ο μικρότερος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων!

Μάλιστα, ένα στοιχείο των ημερών είναι ότι βλέπουμε να «κρεμούν» και blue chips που διακρίνονταν για τη σταθερότητά τους στο ταμπλό… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.