ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιρετικός ο Απρίλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών

08:00 - 02 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Εξαιρετικός ο Απρίλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Συνεχίζοντας την καλή παράδοση της τελευταίας 15ετίας, και ο φετινός Απρίλιος ήταν θετικός για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς διόρθωσε τις στρεβλώσεις που προήλθαν από τις ισχυρές πιέσεις το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο του Απρίλη έφτασε στα επίπεδα που είχε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και «έσκασε» η ιστορία με τη Novartis, με την πολιτική τοξίνη να μολύνει όλη την αγορά, την οικονομία και το δημόσιο βίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,96%, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 31,35%, ενώ ο FTSE 25 +9,50%.

Η υπόθεση της Novartis και η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει σύσσωμη την αντιπολίτευση μέσω της «επιβολής» αυτού του σκανδάλου, συνδυαστικά με τη διατάραξη του διεθνούς κλίματος στις αγορές, κλόνισε την αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου, καταστρέφοντας μάλιστα και τα σημαντικά κέρδη (+9,53%) που είχε καταγράψει ο Γ.Δ. τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, με πτώση 4,91% το Φεβρουάριο και 6,60% το Μάρτιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε σε πτωτική τροχιά σε επίπεδο έτους στα τέλη Μάρτη. Ο Απρίλιος λοιπόν, όχι μόνο πήρε πίσω τη ζημιά, αλλά πλέον γύρισε και θετικά το 2018, με τις τράπεζες να ηγούνται πλέον στα κέρδη του έτους, με άνοδο άνω του 16% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη.

«Κλειδί» για την αλλαγή πλεύσης της αγοράς τον Απρίλιο ήταν πρωτίστως ο τραπεζικός κλάδος και η θετική προεξόφληση ότι στα stress tests που ανακοινώνονται το προσεχές Σάββατο δε θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και δε θα χρειαστούν (τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση) νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο τραπεζικός κλάδος βγήκε με έμφαση στο προσκήνιο, αυξάνοντας όγκους και τζίρους, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία της αγοράς, ενώ οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, ξεπέρασαν την τιμή που είχαν κάνει την ΑΜΚ το 2015.

Πλέον, με το ράλι των τελευταίων ημερών, ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες κλείνοντας σήμερα στις 1.031,07 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Αύγουστο!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.