ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: To FF Group, η Ιταλία και το 5ήμερο πτώσης

08:00 - 21 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: To FF Group, η Ιταλία και το 5ήμερο πτώσης
Έφτασαν οι πρώτες 13 συνεδριάσεις του Μαΐου για να… ακυρώσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την άνοδο του Απριλίου στο Χρηματιστήριο, επαναφέροντας παράλληλα πολύ έντονα και τον προβληματισμό.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει απωλέσει όλο το ράλι του Απριλίου, ευρισκόμενος πλέον σε χαμηλά 45 ημερών και στα επίπεδα που είχε αρχές του προηγούμενου μήνα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από πολύ καιρό συμπλήρωσε πενθήμερο πτωτικό σερί, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτό το διάστημα 4,81%, ενώ 10,62% έχασε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, εγχώριων αλλά και διεθνών επιδείνωσε το κλίμα και όλο το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Η υπόθεση με τη Folli Follie έχει προξενήσει μεγάλο πλήγμα έτσι κι αλλιώς, ασχέτως με την τροπή που θα έχει – στην τελική της έκβαση – η υπόθεση. Η ιστορία που έτσι κι αλλιώς θα «σέρνεται» για καιρό αφήνει μεγάλη σκιά αβεβαιότητας πάνω από την αγορά, που πλέον είναι πολύ επιφυλακτική, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον «λαμπερούς» ομίλους της ελληνικής αγοράς.

Επίσης, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία επιδείνωσε το κλίμα, επαναφέροντας με έντονο τρόπο τον προβληματισμό για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, κάτι που καθρεφτίστηκε στην αγορά ομολόγων αλλά και μετοχών των συγκεκριμένων χωρών, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.

Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της ευρωζώνης αλλά και ως προς το κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αύξηση των ελληνικών επιτοκίων στο 10ετές ομόλογο σηματοδοτεί την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας, ενώ υπήρξε και το πρώτο… θύμα, που ήταν η ματαίωση της Δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας!

Όλα τα ανωτέρω βεβαίως θα είχαν μικρότερη – αρνητική - επιρροή στην ελληνική αγορά, αν και εφόσον η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση, οι διαρθρωτικές αλλαγές «περπατούσαν» και αν η κυβέρνηση έδειχνε μεγαλύτερη πίστη στις μεταρρυθμίσεις που (υποχρεώνεται να) κάνει.

Η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί το τελευταίο διάστημα προβληματίζοντας για το αν θα προλάβει τις προθεσμίες και αν θα καταφέρει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.