ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για συνέχιση της αντίδρασης σε Χρηματιστήριο και Ευρώπη

07:04 - 04 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Ελπίδες για συνέχιση της αντίδρασης σε Χρηματιστήριο και Ευρώπη
Ελπίδες για περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και εκτόνωσης διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές και κατ’ επέκταση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εκτόνωση – τουλάχιστον προς το παρόν – της πολιτικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, ασφαλώς και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις περαιτέρω αντίδρασης στα χρηματιστήρια, αλλά και επιπλέον αποφόρτιση στα ομόλογα.

Βεβαίως, το Χ.Α. προέρχεται από τριήμερο σημαντικής αντίδρασης σε ποσοστό 5,5% για το Γενικό Δείκτη και άνω του 10% για τις τράπεζες, οπότε δεν αποκλείεται αν δούμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών.

Παράλληλα, το Χ.Α. έκλεισε την περασμένη εβδομάδα θετικά, μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες!

Πιο αναλυτικά, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 2,80%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,30%, ο Mid Cap κατά 2,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 10,82%, όντας στην αιχμή αυτής της αντίδρασης.

Η αγορά ταλαιπωρήθηκε τα μέγιστα το μήνα Μάιο, τόσο από την πολιτική κρίση σε Ισπανία και Ιταλία, όσο και από το σκάνδαλο με τη Folli Follie που συντάραξε συθέμελα την ελληνική αγορά.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τη ζώνη των 822 μονάδων (κλείσιμο 11 Μαΐου) στο χαμηλό των 735 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της περασμένης Τρίτης 29/5), χάνοντας όχι μόνο τα κέρδη του Απριλίου, αλλά και όλου του 5μήνου 2018.

Όμως, στις 735 μονάδες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε – συνδυαστικά με τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος - έβγαλε καλή αντίδραση, διορθώνοντας μερικώς τις πρότερες πτωτικές στρεβλώσεις, που αλλοίωσαν την εικόνα δεικτών και μετοχών.

Η διαφαινόμενη πολιτική... τακτοποίηση στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, την Ισπανία και την Ιταλία, αποφορτίζει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, επιτρέποντας καλή κίνηση στα χρηματιστήρια αλλά και «ανάσα» στις αγορές ομολόγων.

Φυσικά, το κλίμα παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστο σε Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς η «ανακωχή» των ρευστοποιήσεων κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει, μέσα σ' ένα περιβάλλον όπου η Ευρωζώνη δείχνει ξανά σημεία ανισορροπίας και διατάραξης, ενώ μαίνεται και ο εμπορικός πόλεμος που κλιμακώνει η πλευρά Τράμπ.

Σε κάθε περίπτωση η – έστω προσωρινή - εκτόνωση της πολιτικής κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, πιθανότατα μπορεί να συντηρήσει μια αντίδραση στις αγορές κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 04 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.