ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτσι «στέγνωσε» από τζίρους το Χρηματιστήριο Αθηνών Κύριο

08:00 - 11 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Έτσι «στέγνωσε» από τζίρους το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μόλις στα 36,8 εκατ. ευρώ κατήλθε ο μέσος τζίρος της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, επίδοση που σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕ Μάνο Χατζηδάκη καθιστά το φετινό Ιούνιο τον πιο «φτωχό» από πλευράς τζίρου μετά το 1999!

Λόγω της υπόθεσης της Folli Follie που έχει ενσπείρει τον ιό της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας στην αγορά, οι επενδυτές έχουν μειώσει κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους, με τους ξένους ειδικά να τηρούν στάση αναμονής κάνοντας μόνο τις εντελώς απαραίτητες κινήσεις.

Στην αγορά επικρατεί… σκοτάδι αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie, εν μέσω πολύ έντονου παρασκηνίου σε πολλά επίπεδα, ενώ αρνητικά λειτουργούν και οι φήμες για νέες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν… θέματα.

Οι επενδυτές – εύλογα – αναρωτιούνται πως «αν μια τόσο προβεβλημένη εταιρεία, μέλος του FTSE 25 και του MSCI Small Cap, με μεγάλη διεθνοποίηση και 45 θυγατρικές σε 26 χώρες μπορεί και κάνει… αλχημείες, τότε τι γίνεται στα κατώτερα στρώματα;» Εύλογα οι επενδυτές αναρωτιούνται πως… «αν δεν είναι ασπίδα και εχέγγυο ο ισολογισμός και τα πολυδιαφημισμένα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τότε τι είναι;»

Συνδυαστικά με όλα τα ανωτέρω, δε λειτούργησε εποικοδομητικά και το διεθνές περιβάλλον, παρ’ ότι υπήρξε μερική εξομάλυνση στα πολιτικά πράγματα σε Ισπανία και Ιταλία.

Ασχέτως με την όποια πολιτική «τακτοποίηση» η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις χώρες που έχουν χρέος που ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ τους, όπως γίνεται με Ελλάδα και Ιταλία.

Οι αγορές δείχνουν να έχουν…  αυστηροποιήσει εκ νέου την προσέγγισή τους σ’ ό,τι αφορά το πως «ζυγίζουν» το μέλλον χωρών με υπέρογκο χρέος, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη πίεση σε πολιτικό, επενδυτικό και οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα, σ’ ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αναφορικά με τη συμμετοχή και τη συνδρομή του ΔΝΤ, ενώ αρνητικά επέδραε η απόφαση του ESM για αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις (που υπάρχουν) στο θέμα της Folli Follie αλλά και με τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.