ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό 4μήνου, λόγω ομολόγων οι τράπεζες

08:09 - 10 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
Σε χαμηλό 4μήνου, λόγω ομολόγων οι τράπεζες
Ο μεγάλος ασθενής της αγοράς εξακολουθεί να είναι ο τραπεζικός κλάδος! Η αδυναμία των τραπεζών να βγουν από τα απαξιωμένα επίπεδα και να περάσουν – με πειστικότητα – πάνω από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου, είναι ο κυριότερος λόγος που το Χ.Α. παραμένει κολλημένο στη μιζέρια των 750 μονάδων, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο τραπεζικός κλάδος, πριν την κρίση είχε πάνω από 13 εισηγμένες μετοχές, δεσπόζοντας σ’ όλη την αγορά. Τώρα, έχουν μείνει μόλις τέσσερις συστημικές, η Attica Bank και φυσικά η Τρ. Ελλάδος που είναι ξεχωριστή περίπτωση.

Και όμως, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σηματωρός, ακόμη και τώρα. Το Χ.Α. είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, κάτι που φαίνεται στους όγκους και τους τζίρους καθημερινά, ενώ χωρίς τις τράπεζες, κανένα σοβαρό και ανθεκτικό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί.

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 815,11 μονάδες με ισχυρή πτώση 1,94%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών καθώς χαμηλότερα είχε κλείσει στις 3 Απριλίου!

Στην πτώση πρωτοστάτησε – ξανά – η Εθνική η οποία υποχώρησε σε ποσοστό 3,28% κατρακυλώντας στα 0,2592 ευρώ, με όγκο κοντά στα 5 εκατ. τεμάχια, ενώ χάνει το διήμερο 5,5%. Ήταν η 4η διαδοχική πτωτική ημέρα για την Εθνική, καθώς την Τετάρτη είχε υποχωρήσει κατά 2,26%, την Τρίτη 0,29% και τη Δευτέρα -1,08%.

Είναι σαφές ότι οι τράπεζες επηρεάζονται αρνητικά, τόσο από τα σενάρια για νέες ΑΜΚ το 2019, όσο και από την κλιμάκωση των τιμών στην αγορά ομολόγων, καθώς το 10ετές κινείται ξανά σταθερά πάνω από το 4%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.