ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Οπισθεν" για τις αυξήσεις στους φόρους των τσιγάρων

20:20 - 12 Ιαν 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

"Υποχώρηση" και στο θέμα των αυξήσεων των φόρων στα τσιγάρα, ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις των περιπτεράδων. Οι τελευταίοι υποστήριξαν ότι η αύξηση του φόρου κατά 20% που προέβλεπε η τροπολογία της περασμένης εβδομάδας θα οδηγήσει την τιμή του πακέτου στα 5,40 ευρώ και όχι στα 3,61 ευρώ που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναγνώρισε εμμέσως με συνέντευξή του στον Ant1, ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, έγιναν λάθος υπολογισμοί από το οικονομικό επιτελείο. Ο ίδιος  προανήγγειλε διορθώσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά «για να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία, σημαίνει πως δεν ήταν όλα σωστά».

Από την πλευρά της, η ομοσπονδία επαγγελματιών ενοικιαστών περιπτέρων και καπνοπωλών Ελλάδας χαρακτήρισε καταστροφική για τον κλάδο πώλησης καπνικών προϊόντων την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, καθώς το 52% του τζίρου τους προέρχεται από την πώληση καπνού. Οπως είπαν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, βάσει των δικών τους υπολογισμών και της αύξησης του φόρου που ανακοινώθηκε, «οι τιμές θα είναι στα 5,40 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, 4 ευρώ για τα μεσαία και 2,40 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα». Σύμφωνα με το πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γ. Πλακόπουλο, «λόγω της μεγάλης διαφοράς, οι καταναλωτές θα κατευθυνθούν στα φθηνά τσιγάρα, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάσει έσοδα από τους φόρους. Οι αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων σίγουρα θα προκαλέσουν έκρηξη στο παρεμπόριο και στο λαθρεμπόριο. Ιδιαίτερα όταν πακέτα γνωστών σημάτων πωλούνται στις γειτονικές μας χώρες στα 2 ευρώ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.