ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανική ανησυχία...

09:27 - 02 Φεβ 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Οι σάκοι του μπόξ των ευρω-κερδοσκόπων: Πρώτα η Ελλάδα, μετά η Πορτογαλία και έρχεται και η σειρά της Ισπανίας, λίαν συντόμως! Η ανεργία στην Ισπανία, το δ’ τρίμηνο του 2009 εκτινάχθηκε στο 18,8% από 17,9% στο γ’ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς, την τοποθετούσαν στο 18,5%.

Το γεγονός είναι πως ο ρυθμός της ανεργίας στην χώρα έχει διπλασιασθεί μέσα σε δύο χρόνια. Και όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η ανεργία είναι ιδιαίτερα έντονη στους νέους. Στην Ισπανία λοιπόν, αγγίζει το 40%!

 Οι κυκλικές δυνάμεις και το πρόγραμμα των δημόσιων έργων ύψους 8 δισ. ευρώ, ώθησαν το έλλειμμα της Ισπανίας, στο 11,2% το 2009, σύμφωνα με την Κομισόν. Δηλαδή, λίγο μικρότερο από αυτό της Ελλάδας.

 Μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών πάντως, είναι πως ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ της Ισπανίας είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της Ελλάδας, και αυτό ίσως, κατά πολλούς, της δίνει μία καλύτερη ευκαιρία για σταθεροποίηση, πριν το χρέος της γίνει καταστροφικό. Ομως η χώρα σημειώνει τεράστια απώλεια ανταγωνιστικότηταςκαι με οι τράπεζές της είναι σε πολύ δυσχερή θέση.

Και με αυτά τα στοιχεία-σοκ που ανακοίνωσε για την ανεργία η Ισπανία, οι αξιωματούχοι της χώρας αναγκαάστηκαν να πουν ότι σχεδιάζουν ενίσχυση των μέτρων για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος . Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη προτάσεις που θα μειώσουν κατά περαιτέρω 50 δισ. ευρώ τις δαπάνες, δηλαδή 5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2013.

Οπως σχολιάζει και η Generali Asset Managers, αν κοιτάξουμε προς την μεριά των προβλημάτων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, και τα συγκρίνουμε με την Ελλάδα, οι ανησυχίες για την Ελλάδα είναι αμελητέες καθώς η χώρα αποτελεί μόλις το 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ομως, Πορτογαλία και Ισπανία μαζί, αποτελούν το 15% της Ευρωζώνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα spreads των 10ετών της Ισπανίας, βρίσκονται ( προς το παρόν ) στις 90 περίπου μονάδες βάσης…

 Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:28 - 02 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.