ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οι τράπεζες θα σηκώσουν το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας»

18:45 - 02 Φεβ 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Απόλυτα λογικό φαίνεται στους ξένους αναλυτές το sell off που πραγματοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο από τότε που άρχισε η κριτική για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Πολύ χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται ότι ενώ το τελευταίο τρίμηνο το ASE έχει υποχωρήσει κατά 23,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος διαμορφώνεται σε συνάρτηση των διακυμάνσεων ισχυρών μετοχών σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού), έχει κερδίσει 4,1%.
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει αναλάβει το μεγαλύτερος βάρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Για παράδειγμα, η ΕΤΕ έχει υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες κατά 36,7%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατά 47,1%.

Οι τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα έχει προβλήματα, τότε και ο τραπεζικός κλάδος θα υποχωρήσει. Αυτό θα συμβεί ακόμα και όταν η αξιολόγηση της χώρας υποβαθμίζεται, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι αναλυτές ξεχωρίζουν μερικές από τις ελληνικές μετοχές. Για παράδειγμα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μετοχή της Coca-Cola, η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αποδώσει περίπου 3,1%, ευθυγραμμιζόμενη με το δείκτη Stoxx 600.

Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής αναλύσεων της Raiffeisen Capital Management, Herbert Perus, ξεχωρίζει τη μετοχή της ΟΠΑΠ και της ΕΧΑΕ, παρόλο που έχουν υποχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο κατά 10,1% και 22% αντίστοιχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:13 - 02 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.