ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χαρά του κερδοσκόπου η Ελλάδα!

16:17 - 08 Φεβ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Το μόνο… PIG που μισούν και σορτάρουν μανιωδώς τελικά οι κερδοσκόποι, είναι η Ελλάδα. Κανένας χαμός δεν επικρατεί στα υπόλοιπα PIIGS σήμερα, την στιγμή που το Χ.Α βουλιάζει.
Με κέρδη κινείται το Πορτογαλικό χρηματιστήριο, κοντά στο 0,6%, ενώ η Ισπανία κινείται οριακά στα θετικά και στο +0,1%, και η Ιταλία υποχωρεί μόλις 0,5%. Παράλληλα, τα spreads στην αγορά των κρατικών τους ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα της Παρασκευής, με το Πορτογαλικό να διαμορφώνεται στις 172 μονάδες βάσης και το ισπανικό στις 100. Στην Ελλάδα, η αγορά βυθίζεται και τα spreads αγγίζουν και πάλι τις 364 μ.β.

Η Ισπανία πριν απο λίγο ανακοίνωσε το δανειακό της πρόγραμμα για το 2010. Οπως είπε, σχεδιάζει δανειστεί 76,8 δις. ευρω από τις αγορές, ενώ ο συνολικός της δανεισμός θα ανέλθει στα 97 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 34% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με την Credit Agricole, η ανακοίνωση αυτή ήταν μόλις 3 δισ. ευρώ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις και δεν αποτελεί θετική έκπληξη.

Απο την άλλη, η Ισπανία δηλώνει πως οι σημαντικά χαμηλότερες δανειακές της ανάγκες φέτος σε σχέση με πέρσι, είναι ένα βήμα διαβεβαίωσης της αγοράς, πως το πρόγραμμά της είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, όπως δήλωσε το υπουργείο οικονομικών της χώρας, ο λόγος δημόσιου χρέους/ ΑΕΠ της Ισπανίας, θα κορυφωθεί το 2012 στο 74,3% και το συνολικό της χρέος φέτος, θα αγγίξει τα 553,5 δισ. ευρώ ή περίπου το 55% του ΑΕΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.