ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βομβαρδισμός» εκθέσεων από Citigroup για Ελλάδα- Αναβαθμίζει τη Eurobank

11:45 - 10 Φεβ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Με τρεις εκθέσεις αναλύει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες η Citigroup. Στην πρώτη με χθεσινή ημερομηνία και με τίτλο «δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάπαυλα» αναφέρει πως θεωρεί πιθανή την ανάληψη κοινής δράσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση της Ελλάδος, λύση που θεωρεί τη μοναδική βιώσιμη για την περίπτωση της χώρας.

Οι αναλυτές του οίκου όμως δε θεωρούν πιθανή την διάρθρωση ενός λεπτομερούς σχεδίου διάσωσης ούτε και την ανάληψη κάποιας άμεσης δράσης (την Πέμπτη). Αυτό που αναμένουν από τη σύνοδο κορυφής είναι δηλώσεις στήριξης και υπαινιγμούς σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια δράσης. Την ίδια στιγμή ο οίκος αναφέρει πως ξεκινούν 24ωρες απεργίες από τα συνδικάτα τις οποίες θεωρεί ως την απαρχή μιας μακράς περιόδου απεργιών και διαδηλώσεων. Θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα της Κυβέρνησης και επισημαίνει πως ανάλογες απεργίες έχουν προγραμματιστεί και από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στη δεύτερη έκθεση με σημερινή ημερομηνία και τίτλο «η στήριξη έρχεται» αναφέρει πως χθες υπήρξαν από την Ε.Ε. ξεκάθαρες ενδείξεις πως η Ελλάδα θα λάβει υποστήριξη υπό όρους. Αναφέρεται η δήλωση Γερμανού εκπροσώπου που κάνει λόγο για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Επιπλέον ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Olli Rehn τόνισε ότι «συζητούμε για στήριξη με την ευρεία έννοια του όρου» προσθέτοντας ότι «το θέμα θα συζητηθεί στις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα με τη Citi οι δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν δείχνουν πως και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά για ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Με βάση τις πληροφορίες αυτές το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα δώσουν την τελική υποστήριξη στην Ελλάδα. Ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη και θα χρειαστεί η ανακοίνωση επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης από την πλευρά της Ελλάδας προκειμένου να δείξει ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη. Αν το πακέτο είναι μεγάλο και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια τότε θα αρκετό για να μειώσει τις πιέσεις της αγοράς προς την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αν όμως το πακέτο δεν είναι πειστικό τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και προς την ταχύτητα που θα τεθεί σε εφαρμογή και αν η κυβέρνηση δείξει σημάδια ότι δεν μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες προϋποθέσεις τότε οι πιέσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές ή και να ενταθούν εκ νέου.

Στην τρίτη έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με τίτλο «αναδύεται ένα σχέδιο στήριξης με την υποστήριξη της Γερμανίας» και με σημερινή ημερομηνία, οι αναλυτές του οίκου αναφέρονται εκ νέου στις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τονίζοντας ότι αν και δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για τη διάσωση της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργηθεί ένα σχέδιο στήριξης που υποστηρίζει η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον οίκο το πακέτο μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μία εγγύηση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας. Σκοπός είναι να δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος της. Αναμένει ο οίκος να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί.

Η αυξημένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δε σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ζημιές από τα δάνεια, την μείωση της πιστωτικής επέκτασης και τη χειροτέρευση των εσόδων το 2010. Επιπλέον η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλότερων φόρων στις τράπεζες. Με βάση τα παραπάνω βλέπει αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 8% περίπου το 2010 που θα είναι ακόμα χαμηλότερη αν εξαιρεθεί η Εθνική και οι κυπριακές τράπεζες.

Το 2010 θα είναι έτος ύφεσης σημειώνει ο οίκος και περιμένει για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 φτωχά αποτελέσματα. Σημειώνει ωστόσο πως οι τραπεζικές μετοχές που φέρονται πιο ελκυστικές με βάση τα νέα «ανακουφιστικά» μέτρα είναι η Εθνική Τράπεζα που διαπραγματεύεται 7,9 φορές τα κέρδη του 2010, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin με 6,2 φορές. Οι άλλες τράπεζες έχουν υψηλότερα p/e αλλά ελκυστικότερα p/bv με την Alpha Bank να είναι στις 0,7 φορές, τη Eurobank 0,7 και την Πειραιώς 0,6 φορές. Επίσης δίνει σύσταση αγοράς για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Marfin. Τέλος αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε αγορά από διακράτηση.  

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.