ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έως και 20% άνοδο βλέπουν οι χρηματιστές από την ενεργοποίηση της βοήθειας

08:21 - 16 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Καλά νέα για την αγορά, ανησυχία για την κοινωνία, θεωρούν παράγοντες της αγοράς ότι υποκρύπτει η επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρει την οικονομική βοήθεια η Ελλάδα.
Ο  υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος επισημαίνει ότι, « η αγορά ενισχύθηκε χθες, διότι δόθηκε η εντύπωση ότι με την χρησιμοποίηση του πακέτου βοήθειας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναπόφευκτα μέτρα, κάτι το οποίο θα είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην αύξηση των αποτιμήσεών τους. Στην πραγματικότητα όμως, αν προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός θα ζητήσει ταυτόχρονα και άρση των προνομίων των επιχειρήσεων». Ο κ. Βέργος σημειώνει ότι, «κατά την άποψή μου, μόνο αφού πάρουμε τα χρήματα της βοήθειας θα έρθει πραγματική αντίδραση στην αγορά. Αντίδραση, η οποία δεν θα εξέπλητε αν ήταν της τάξης του 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «βλέπει» ήδη τα προφανή οφέλη για τη χρηματιστηριακή αγορά από την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με τον χρηματιστή, « η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχεία αποκλιμάκωση των spreads τουλάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης σε αυτή τη συγκυρία. Σε συνδυασμό με ένα κλείσιμο της αγοράς αύριο (σ.σ. σήμερα) στα επίπεδα των 2.060 μονάδων, θα μπορούσαμε να δούμε μία τεχνική αντίδραση τουλάχιστον 200 μονάδων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Χ.Α. υπολείπεται αισθητά από τα υψηλά που χτυπούν σε καθημερινή βάση πια τα ξένα χρηματιστήρια». Ο κ. Χατζηδάκης εκφράζει την άποψη μάλιστα ότι, «από τη στιγμή που το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί «χρήμα» που εδώ και μήνες παραμένει εκτός αγοράς για τους γνωστούς λόγους».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.