ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταβάνι οι 2.300 στο Χ.Α., αλλά μετά την εκταμίευση...

08:14 - 26 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Οδηγός για την αγορά θα είναι η συνεδρίαση – ασανσέρ της περασμένης Παρασκευής. Πλην όμως, για πρώτη φορά αναλυτές, διαχειριστές και χρηματιστές στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης της βοήθειας από την «τρόικα». Την άποψη αυτή εκφράζει η αγορά η οποία βλέπει καλύτερες μέρες για το Χρηματιστήριο, αλλά όχι για την οικονομία.

Θεωρούν ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι εξελίξεις θα αντικατοπτρίζονται στο ταμπλό του Χ.Α. Όσο πιο καλά είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τόσο καλύτερη και αμεσότερη, θα είναι η ανταπόκριση στο Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι δυσκολίες, σύμφωνα με την αγορά, θα είναι μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Μαϊου. Μέχρι τότε, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικός θα πρέπει να έχει γίνει η εκταμίευση κεφαλαίων της βοήθειας προς στην Ελλάδα, αν και τα ήξεις αφήξεις από κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, επηρεάζουν πρόσκαιρα την εικόνα του Χ.Α. Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι οι πιέσεις της Παρασκευής, οι οποίες, ενδεχομένως να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ήταν αποτέλεσμα του συσσωρρευμένου short, θεωρώντας ότι δεν έχουν ανοίξει νέες θέσεις.

Μιλώντας στο «R» ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Βλασταράκης, σχολιάζει ότι, «η αγορά έχει γίνει πλέον για επαγγελματίες. Προσπαθούν όλοι να βγουν short. Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός του Χ.Α. δεν είναι άλλος από τις αυξομειώσεις του spread». Ο ίδιος θεωρεί πως, «από τώρα και στο εξής και για ένα διάστημα οκτώ μηνών δημιουργούνται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Φέτος είναι χρονιά ευκαιριών και του χρόνου των αποδόσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας. «Εισερχόμαστε», όπως λέει, «σε μία διαδρομή που η τρικυμία του περασμένου διαστήματος, σταδιακά θα κοπάσει. Είχε πάρει μεγάλη έκταση ο μηχανισμός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, βγάζοντας πωλητές περισσότερους απ' όσους αντέχει το σύστημα. Τι επόμενες μέρες θα περίμεναν να επανέλθει η ισορροπία».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος σημειώνει ότι, «η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε., αποτελεί μιά καλή εξέλιξη. Αν και «αργήσαμε», πρόκειται για ένα καλό νέο που θα αξιολογηθεί στο επόμενο άμεσο διάστημα και θα αξιολογηθεί θετικά. Σε βάθος χρόνου θα επέλθει ομαλοποίηση, αλλά στο επόμενο 3μηνο οι διακυμάνσεις θα έχουν τον πρώτο λόγο». Ο ίδιος ο αναλυτής θεωρεί ότι το εύρος διακύμανσης θα είναι μεταξύ των 1.700 - 2.300 μονάδων, με πιθανότερη προσέγγιση προς στις 2.300.

Σ. Χαρίτος
sxaritos@
reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 26 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.