ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένεση 60 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία της ΔΕΗ

17:49 - 26 Απρ 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Με ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010, πρόκειται να ενισχυθούν εφάπαξ οι ασφαλιστικοί φορείς του προσωπικού της ΔΕΗ.

Κι αυτό προκειμένου έτσι να περιορισθούν οι απώλειες από τις ασφαλιστικές εισφορές και την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό, όπως αποφασίστηκε με το φορολογικό νόμο.

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, και αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων του προσωπικού της κρατικής επιχείρησης (ΙΚΑ/ΤΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ), ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, το οποίο και εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις απώλειες.

Υπερκαλύπτει ως ένα βαθμό τις απώλειες

Αν και απόλυτα ακριβής εκτίμηση δεν είναι δυνατό να γίνει - δεδομένου ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσει-  εντούτοις η συγκεκριμένη ενίσχυση υπερκαλύπτει τις απώλειες ύψους 30 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα έχουν τα δύο Ταμεία από την καταβολή, λόγω των περικοπών στις αποδοχές, χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι επειδή η ΔΕΗ ανακοίνωσε υψηλά κέρδη, καθώς επίσης και διανομή μερίσματος για το 2009, ο ασφαλιστικός φορέας έχει να εισπράττει και το ποσό των 11 εκατ. ευρώ σε μέρισμα, αφού ελέγχει σχεδόν το 5% των μετοχών της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα της περικοπής που έχει αποφασιστεί στην επιχορήγηση των ασφαλιστικών φορέων της ΔΕΗ, και η οποία για φέτος υπολογίζεται σε 71 εκατ. ευρώ (ίσο με το 10% της συνολικής επιχορήγησης που ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ).


Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:41 - 26 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.