ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μέτρα θα βοηθήσουν το ΧΑ, πρέπει όμως κάποιοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα, λένε οι χρηματιστές

08:05 - 03 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Θετικά εκτιμούν πως θα κινηθεί το ΧΑ οι χρηματιστές, αλλά αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ζητούν πλέον ανοικτά κάποιοι να πληρώσουν για την κατάντια της οικονομίας μας. Ουσιαστικά λένε αυτό που λέει και ο απλός λαός. Ότι δηλαδή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Τα μέτρα θα είναι επώδυνα για τον κόσμο και πρέπει να έχουν το αίσθημα του δικαίου σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα αναφέρουν πως πρέπει η Βουλή να κάνει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες και να δείξει ότι συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια. Οι χρηματιστές βάλουν κατά του πολιτικού κόσμου και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες καθώς και να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.

«Τα μέτρα ήταν αναγκαία και αυτά που σε γενικές γραμμές περίμενε η αγορά. Η κυβέρνηση είχε την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Χρειάζεται να δούμε τις λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τι ακριβώς προβλέπει για την εργασία και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και τι θα γίνει με τους βουλευτές, τα έξοδά τους και τους υπαλλήλους της Βουλής, αναφέρει ο κ. Μωραϊτάκης.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σημειώνει πως δεν είναι συνεισφορά του πολιτικού κόσμου να μην περιοριστούν οι θέσεις των βουλευτών σε 200 και να μην πέσει στο 50% η χρηματοδότηση των κομμάτων που είναι σήμερα στα 100 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα παίρνουν περίπου 75 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που δεν τα έχει ούτε πολυεθνική εταιρεία, αναφέρει. Δεν καταργείται το κανάλι της Βουλής και ο μεγάλος προϋπολογισμός για το ίδρυμα της Βουλής. Αυτά δείχνουν ότι ο πολιτικός κόσμος δε θα συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια, σημειώνει με νόημα ο κ.Μωραϊτάκης.

Δεν είδα να ξεκινάει έρευνα προκειμένου να φανεί πως προέκυψαν οι υπερτιμολογήσεις τα τελευταία χρόνια μιας και έχουμε μαρτυρίες για μίζες από Siemens, Mercedes και άλλες γερμανικές εταιρείες που αύξησαν το χρέος. Τα «δώρα» που δόθηκαν σε Έλληνες πρέπει να γυρίσουν πίσω, τονίζει ο κ.Μωραϊτάκης

Για το ΧΑ τέλος εκτιμά πως θα κινηθεί ανοδικά, λόγω του πακέτου των 20 δισ. ευρώ και των επιμέρους μέτρων που θα παρθούν υπέρ του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ανακάμψουν.

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως όπου έχει πάει μέχρι σήμερα το ΔΝΤ δεν έχουν παρθεί τέτοια μέτρα που να έχουν το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας.

«Επιβάλλεται τα μέτρα να συμπληρωθούν με αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργούν αίσθημα δικαίου», σημειώνει ο κ.Χριστόπουλος και δε διστάζει να πει αυτό που λέει ο περισσότερος κόσμος, ότι δηλαδή κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή.

Θεωρεί πως θα ήταν σωστό να αναζητηθούν ευθύνες, να ανοίξουν οι λογαριασμοί και να διερευνήσουν οι δικαστικές αρχές ποιοι πλούτισαν στο διάστημα που είχαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Παράλληλα ο κ.Χριστόπουλος αναφέρει πως πρέπει να επιταχυνθούν οι νομοθετικές διαδικασίες ώστε να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις στη χώρα και να μπορέσουν να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια.

Αναφορικά με το ΧΑ εκτιμά πως η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του προγράμματος, προς το τέλος δηλαδή του Μαΐου ίσως δούμε σημαντική βελτίωση στις τιμές, καταλήγει ο κ.Χριστόπουλος.

Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και αν δεν συνδυαστούν με μία γενικότερη περικοπή της σπατάλης και της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα δε θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Σίνος.

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους θύλακες σπάταλης και διαφθοράς και να τους καταπολεμήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για το ΧΑ εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα θα αντιδράσει θετικά αλλά η πορεία του συνδυάζεται πλέον με τα μακροοικονομικά μεγέθη, άρα θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Το ότι θα επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα θετικά δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει θετικά και μακροπρόθεσμα, καταλήγει ο κ.Σίνος.

«Η πρώτη εντύπωση που έχω είναι ότι έγινε μία προσπάθεια να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η πίεση στην οικονομία και για αυτό δεν έγινε περιορισμός των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management, Θεόδωρος Κρίντας.

Σημειώνει πως σωστά έχουν υπολογιστεί τα μέτρα, με τους τεχνοκράτες να  υπολογίζουν τη σημαντική ύφεση που θα έρθει. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα μέτρα στο συρτάρι αν φανεί πως η οικονομία πάει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, εκτιμά ο κ.Κρίντας.

Το σημαντικό ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσουν έσοδα, πως θα τρέξει η οικονομία και από πλευράς έμμεσων φόρων και άμεσων, αναφέρει. Σημαντικό για τον κ.Κρίντα επίσης είναι πως θα αναδιαρθρωθεί η οικονομία ώστε να έχεις ανάπτυξη το 2012 και μετά.

«Το βλέπω πάντως ρεαλιστικό το σενάριο, ύφεση το 2010, ύφεση το 2011 και ανάπτυξη το 2012. Δεν μπορεί με τέτοια μέτρα να περιμένεις ένα χρόνο μόνο ύφεση. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να πιστεύουμε ότι τα νούμερα του προγράμματος θα τα δούμε», τονίζει ο κ.Κρίντας.

Για το ΧΑ πιστεύει πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα θετικά. Καταλήγει λέγοντας πως η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα στοιχήσει αλλά οι αποτιμήσεις είναι ήδη πολύ ελκυστικές και η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών ήταν τα επιτόκια.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 03 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.