ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επόμενη μέρα για μισθούς και συντάξεις

08:22 - 03 Μαϊ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

‘Έμμεση μείωση ως και 15% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και μεγάλες απώλειες σε μισθούς και συντάξεις αναμένεται από τα επώδυνα αλλά ‘’αναγκαία’’ μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Εκτόξευση της ανεργίας και νέα αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας ενόψει.

Το παρασκήνιο για 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ήταν ιδιαίτερα έντονο, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή θεωρούνταν σίγουρη η κατάργηση τους. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Γ.Παπανδρέου, που χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της βαθύτερης ύφεσης στις επαφές με την τρόικα, έσωσαν τους δύο μισθούς την τελευταία στιγμή (Παρασκευή βράδυ). Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, άλλωστε είχε προειδοποιήσει το κλιμάκιο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων. Καθοριστική θεωρήθηκε και η συμβολή του ΣΕΒ, που δια στόματος του προέδρου Δ. Δασκαλόπουλου, αντιτάχθηκε στην κατάργηση κάνοντας λόγο για πώση της ανταγωνιστικότητας.

Παρά την ανακούφιση όμως που διασώθηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αναλυτές αλλά και τρόικα υπολογίζουν την έμμεση μείωση να φτάνει ως και το 15%. Αυτό θα γίνει μέσω της ελαστικοποίησης του ωραρίου, της μείωσης της υπερωριακής αμοιβής, του καθορισμού του ωραρίου σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης και με το νέο ύψος κατώτατου μισθού για νέους και μακροχρόνια άνεργους. Ο υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε χθες την αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας, σε διαβουλεύσεις που ξεκινούν άμεσα με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ το χρονοδιάγραμμα καθορίζουν ΕΕ και ΔΝΤ. Η έμμεση μείωση των μισθών αναμένεται, βέβαια, και από την αύξηση του ΦΠΑ που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Τη νύφη πληρώνει πάντως ο δημόσιος τομέας, που θα επωμισθεί και τα μεγαλύτερα βάρη. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα, ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα διαμορφώνονται οριζόντια σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ. Για όσους αμείβονται με λιγότερα από 3.000 ευρώ (μικτά, μαζί με επιδόματα), προβλέπεται επίδομα που χωρίζεται σε 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μείωση 8% στα επιδόματα και 3% για τις ΔΕΚΟ.

Σ'ό,τι αφορά τις συντάξεις, αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα καλοκαιριού, Πάσχα και Χριστουγέννων σε 200, 200 και 400 ευρώ για όσες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

Επίσης, δεν θα δοθεί καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

Και στο ασφαλιστικό, όμως, που προχωρά με διαδικασίες εξπρές για την ψήφιση του νομοσχεδίου ως τα μέσα του μήνα, έρχονται επώδυνες . Το μεγάλο νέο είναι ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2011, και όχι από το 2013 όπως δεσμευόταν η κυβέρνηση, και θα έχει περίοδο προσαρμογής τριών χρόνων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Το πρόγραμμα υλοποίησης των παραπάνω θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε τριμηνιαία βάση.  Ωστόσο, επιτηρητές θα κάνουν καθημερινούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ακριβή τήρηση της συμφωνίας.

Να είμαστε έτοιμοι για νέα μέτρα, συνέστησαν, άλλωστε, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ.

Φωτεινή Πούλη

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 03 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.