ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Περνούν» από το πρωί αυξήσεις 8 λεπτά στην αντλία

15:28 - 03 Μαϊ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Βενζίνη πιο ακριβή κατά 7- 8 λεπτά βρίσκουν από το πρωί σε πολλά πρατήρια οι καταναλωτές, λόγω της άμεσης ισχύος του νέου αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με την αύξηση του ΦΠΑ (από 21% σε 23%), που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Κύκλοι του υπ. Οικονομικών έχουν ενημερώσει τους εμπλεκόμενους στην αγορά καυσίμων ότι ο νέος αυξημένος ΕΦΚ (κατά 10%) ισχύει άμεσα, και έτσι όσοι πρατηριούχοι παραλαμβάνουν σήμερα καύσιμα από τις εταιρείες, τιμολογούνται με τον επιπλέον φόρο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγόραζε μέχρι χθες βενζίνη προς 1,44 ευρώ, είναι πιθανό να τη βρει σήμερα στο ίδιο πρατήριο προς 1,52 ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, η τιμή στην αντλία θα αυξηθεί επιπλέον 2- 3 λεπτά, ανεξαρτήτως των όποιων άλλων μεταβολών έχει υποστεί εξαιτίας των αυξομειώσεων στη διεθνή τιμή πετρελαίου.

Προβλέπουν πτώση κατανάλωσης

Για πτώση στον τζίρο των πρατηρίων, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ), σημειώνοντας ότι ήδη οι διακινούμενες ποσότητες έχουν μειωθεί κατά 15% τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον όλο και λιγότερο τα αυτοκίνητά τους. «Σωρευτικά, αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης επιβαρύνθηκε λόγω φορολογίας κατά 55 λεπτά το λίτρο τους τελευταίους μήνες», αναφέρει στην ανακοίνωση της.

Σημειωτέον ότι η αύξηση του ΕΦΚ ισχύει αναδρομικά, δηλαδή από σήμερα το πρωί, ανεξαρτήτως αν ο πρατηριούχος θα προμηθευτεί με καύσιμα σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Τούτο σημαίνει ότι αν παραλάβει καύσιμα, για παράδειγμα αύριο, η εταιρεία θα του χρεώσει τον αυξημένο ΕΦΚ δύο ημερών, του σημερινού και του αυριανού.

Δεν κατάφεραν να στοκάρουν…

Στο μεταξύ, παραγγελίες για όγκους καυσίμων, πολλαπλάσιους σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες, είχαν δώσει από το πρωί πρατηριούχοι προς τις εταιρείες, προκειμένου να «στοκάρουν» με το σημερινό ειδικό φόρο, και να πουλήσουν αργότερα με την αυξημένη τιμή. Σαν αποτέλεσμα, έξω από τα διυλιστήρια είχαν σχηματιστεί μέχρι πριν από λίγες ώρες ουρές από βυτιοφόρα, που διαλύθηκαν - καθώς ακυρώθηκαν οι παραγγελίες-  μόλις έγινε γνωστό ότι η αύξηση του ΕΦΚ ισχύει από σήμερα. Δεν δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους πρατηριούχους να «στοκάρουν» όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη αύξηση του ειδικού φόρου, τον Μάρτιο.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.