ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τράπεζες και ΣτΕ η τύχη του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

08:39 - 02 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Δύο ζητήματα, λένε στο ΥΠΕΚΑ, θα κρίνουν την έναρξη ισχύος του προγράμματος επιδοτούμενων ενεργειακών εργασιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», στα μέσα Ιουλίου, με βάση δηλαδή τα αρχικά χρονοδιαγράμματα: Η γρήγορη έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, και το «κλείσιμο» της συμφωνίας με τις τράπεζες.

Τα μεν Π.Δ., αποστέλλονται αυτές τις ημέρες στο ΣτΕ και αναμένεται να εγκριθούν στα τέλη Ιουνίου, τη δε συμφωνία με τις τράπεζες χειρίζεται το ΤΕΜΠΜΕ και ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Παπαρσένος.

Τι ζητούν οι τράπεζες

Οι πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που τους προσφέρεται: 5%-6% είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επιτόκιο που διαπραγματεύεται το ΤΕΜΠΜΕ (κατά 4% επιδοτούμενο), 6%-7% θέλουν να είναι οι τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις καλά κρατούν, και στο ΥΠΕΚΑ αισιοδοξούν ότι εντός του επόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί.

Τι θα περιλαμβάνει ο Οδηγός

Στο μεταξύ επιδοτήσεις και για εσωτερική θερμομόνωση κτιρίων, και όχι μόνο εξωτερική όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο, θα περιλαμβάνει ο τελικός Οδηγός του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει να «τρέχει» από τον επόμενο μήνα.

Σε κτίρια, για παράδειγμα, με συνεχόμενη δόμηση όπου γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει τοποθετηθεί αντισεισμικός αρμός, (είναι πολλά πανελλαδικά), δεν γίνεται να τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση, επομένως θα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί για εσωτερική.

Άλλη προσθήκη στον Οδηγό αφορά στη διευκρίνιση ότι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, σαν κριτήριο συγκριτικής αξιολόγησης και κατάταξης των αιτήσεων που θα υποβληθούν, θα «μετράει» η ετήσια εξοικονομούμενη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο προς το κόστος της παρέμβασης. Αν δηλαδή για μια επέμβαση μόνωσης σε ένα κτίριο, τα χρήματα που θα καταβληθούν είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με εκείνα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του λογαριασμού της θέρμανσης, σημαίνει ότι ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Τέτοιες αιτήσεις θα κόβονται.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.