ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουμπαράς 350 εκ. ευρώ για το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

08:41 - 16 Ιουν 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Συσσωρεύει κεφάλαια ο «κουμπαράς» του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει φτάσει αισίως στα 350 εκ. ευρώ, έναντι των 200 εκ. ευρώ των αρχικών ανακοινώσεων.

Το πρόγραμμα εκτός απροόπτου προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου, με τις βασικές εκκρεμότητες να αφορούν στην έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, καθώς επίσης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με τις τράπεζες για την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων που θα χορηγούν.

Η συμφωνία με τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη δράση δεν έχει ακόμη κλείσει, με τον πρόεδρο του Ταμείου Αλέξανδρο Παπαρσένο να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. «Ίσως να έχουμε κάποια νέα προς το τέλος της εβδομάδας», λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Στο μεταξύ το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την υπ. Οικονομίας –Ανταγωνιστικότητας Λ. Κατσέλη, εξασφάλισε κι άλλα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα κάλυψης ακόμη περισσότερων νοικοκυριών απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα ειδικό Ταμείο μόνο για τη συγκεκριμένη δράση.

Ειδικό Ταμείο (Fund)

Το Ταμείο που έχει συσταθεί είναι ένα είδος fund, προκειμένου να διασφαλισθεί η άμεση απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το ρόλο του Ταμείου θα αναλάβει στην ουσία να παίξει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) μέσω του οποίου και θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις. Δηλαδή τα κεφάλαια των 350 εκατ. ευρώ (τάξη μεγέθους) θα εισρεύσουν στο εν λόγω Ταμείο, και αυτόματα θα θεωρηθούν άμεσης απορρόφησης από το ΕΣΠΑ, ενισχύοντας έτσι τις επιδόσεις του. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν τα κοινοτικά προγράμματα Jessica και Jeremy.

Αν αντιθέτως ακολουθούνταν οι καθιερωμένες διαδικασίες του ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά θα εμφανίζονταν ότι έχουν απορροφηθεί μετά από μήνες, για παράδειγμα το Δεκέμβριο. Διότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», αν αιτηθεί κάποιος τον Ιούλιο, η αίτηση του θα εγκριθεί, για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο, και τα χρήματα θα εκταμιευθούν τον Οκτώβριο Νοέμβριο. Αλλά η χώρα έχει άμεση ανάγκη από υψηλές επιδόσεις στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Γι’ αυτό και το εν λόγω μοντέλο θα έχει σαν συνέπεια να ενισχυθούν τα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ που σήμερα βρίσκονται στο 6,7%.

Γιώργος Φιντικάκης

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 16 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.