ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Όλε "φωνάζει"¨το ευρώ

10:15 - 17 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Ανοδικές τάσεις έναντι του δολαρίου, καταγράφει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, διαγράφοντας τις πρωϊνές απώλειες, μετά την υπερκάλυψη 10ετών και 30ετών εκδόσεων ισπανικών ομολόγων, αλλά και στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ-UBS, από το ελβετικό κοινοβούλιο. Αυτή την ώρα το ευρώ σημειώνει άνοδο κατά 0,63% στα 1,2377 δολάρια, από 1,2281 νωρίτερα, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,39% στις 85,75 μονάδες.

Αναλυτικά, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δημοπράτησε 3 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολάρια) σε ομόλογα 10ετούς διάρκειας και 479 εκατ. ευρώ σε ομόλογα 30ετών διάρκειας. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ήταν 4,911%, ενώ στα 30ετή 5,937%.

Υπό το βάρος της έντονης φημολογίας ότι η Ισπανία προτίθεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών των 27, θα βρεθεί η Γαλλογερμανική πρόταση για κατάθεση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Κομισιόν και το Εurogroup για προέγκριση, πριν τεθούν προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια.

Επιπλέον, οι 27 θα συμφωνήσουν πιθανότατα στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των εθνικών στατιστικών αρχών, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ελλάδας στο μέλλον. Τέλος, θετικά αντιμετωπίζεται η πρόταση για την επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθεί ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από δικά τους κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στο εξής σε έκτακτες καταστάσεις, χωρίς να χρειάζεται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι φορολογούμενοι.

Ενεκρίθη από το ελβετικό κοινοβούλιο η συμφωνία ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ουάσινγκτον για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών στοιχείων χιλιάδων πελατών της τράπεζας UBS που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Η έγκριση, με πλειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μίας εβδομάδας μεταξύ της Άνω και της Κάτω Βουλής για το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος.

Οι ελβετικές αρχές είναι πλέον ελεύθερες να διαβιβάσουν στις αμερικανικές φορολογικές αρχές τα ονόματα 4.450 πελατών της UBS που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, δίνοντας τέλος σε ένα σκάνδαλο που είχε σοβαρές επιπτώσεις στη φήμη της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 17 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.