ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cheuvreux, Citigroup: Τα βάζουν με τη διοίκηση του ΧΑ για το ωράριο

10:32 - 17 Ιουν 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μάλλον δεν έχει και πολύ μεγάλη τύχη η απόπειρα … μείωσης του ωραρίου. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο έθεσαν τόσο οι χρηματιστές, μέσω του ΣΜΕΧΑ, τόσο οι ΕΛΔΕ, μέσω του σύνδεσμού τους, του ΣΕΔΥΚΑ, όσο και οι αναλυτές. Η απάντηση του Χ.Α. στο αίτημα αυτό δεν ήταν άλλη από την έναρξη διαλόγου μεταξύ των μελών, καθώς δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν εκείνοι που κρατούν το 70% του τζίρου και της αγοράς και να ευνοηθούν εκείνοι που ελέγχουν το 30%. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ήδη δύο ξένοι οίκοι, η γαλλική Cheuvreux και η αμερικανική Citigroup οι οποίοι επιτίθενται κατά της διοίκησης του Χ.Α. αναφέροντας λίγο - πολύ ότι "η εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω θα είναι ότι βαριόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι να δουλέψουμε"!

Ο ένας από αυτούς δε, προτείνει - μάλλον ειρωνικά θα έλεγε κανείς - πως αν θέλουμε οπωσδήποτε να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας, θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε μια μεσημεριανή σιέστα και καταλήγουν στο ότι το ωράριο πρέπει να παραμείνει ως έχει. Επίσης, λένε ότι όλη η ειδησεογραφία γίνεται γνωστή στους πελάτες τις ώρες πριν το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών αγορών και τότε αποφασίζουν όλοι πως θα κινηθούν μέσα στη μέρα. Στη συνέχεια η προσοχή τους διασπάται σε διάφορες αγορές με έμφαση προφανώς στις μεγαλύτερες. Αν η Ελλάδα ανοίγει μια ή 2 ώρες αργότερα, οι επενδυτές απλώς θα επιλέξουν να αγνοήσουν εντελώς το Χ.Α. από το να ασχοληθούν αργότερα μέσα στην ημέρα "μαζί" του.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι η μείωση του ωραρίου θα κάνει πολύ κακό στη ρευστότητα και λένε ότι καμία αναπτυγμένη αγορά δεν αρχίζει τόσο αργά. Και θα πρέπει να το προσέξουμε, - μας κάνουν και μάθημα- ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Ελλάδα υποτίθεται ότι πρέπει να αποδείξει ότι θέλουμε να κάνουμε το παν για να βγούμε από την κρίση και όχι ότι θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο. Λένε επίσης ότι η πλειοψηφία των συναλλαγών διεθνώς γίνεται μεταξύ 8 & 10 το πρωί (όλες οι ώρες είναι CET ή ώρες Λονδίνου) και οι περισσότερες εντολές μπαίνουν εκείνη την ώρα. Αν εμείς είμαστε κλειστοί, είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή από τους διεθνείς επενδυτές θα μειωθεί δραματικά. Τέλος σημειώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος, στα μάτια των διεθνών επενδυτών να γίνει κάποια αλλαγή καθώς οι όγκοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (παρά το ότι οι τιμές είναι μειωμένες). Άρα δεν φαίνεται κάποιος λόγος μείωσης του ωραρίου.

Στ. Χαρίτος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.