ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mετά το ναυάγιο, στροφή στ’ αποτελέσματα

07:35 - 30 Νοε 1999
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Απότομη προσγείωση στην μίζερη πραγματικότητα, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε η πρόταση της Εθνικής στην Alpha Bank. H αγορά... μαζεύει τα κομμάτια της και πλέον στρέφει την προσοχή της στις κρίσιμες επαφές που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ.
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί το θέμα στήριξης της Ελλάδος από τον μηχανισμό στήριξης και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα, βεβαίως με χαμηλότερο κόστος. Ακόμα κι αυτό αν γίνει, σημείωνε την περασμένη εβδομάδα ο αναλυτής της Citigroup κ. Λ. Παπαδόπουλος θα είναι ένα πολύ καλό νέο. Κατά τα άλλα, το διαφαινόμενο ναυάγιο στη συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στην Εθνική και την Alpha μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της αγοράς τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο. Το σημαντικότερο όμως είναι, σημειώνουν έμπειροι χρηματιστές, ότι η πιστολιά στον αέρα αποδείχθηκε ως πυροτέχνημα, ως φωτοβολίδα, που έχασε την λάμψη της. Δηλαδή, τα αναμενόμενα deals στον κλάδο πηγαίνουν παραπίσω, αφού στην περίπτωση των ΕΤΕ, Alpha, δεν υπήρξε καν ούτε «λευκός ιππότης», όπως ανέμεναν πολλοί, ούτε βεβαίως βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους της Εθνικής. Από την άλλη, η αγορά αποτιμάει ως πυροτέχνημα το όλο εγχείρημα, με γνωστούς χρηματιστές να παρομοιάζουν το ψδεύτερο εγχείρημα της Εθνικής για να αποκτήσει την Alpha σε δι΄'αστημα μικρότερο των δέκα ετών, ως τον μύθο με το βοσκό που φυλούσε τα πρόβατα... Εκείνο όμως, που θα ανέμενε η αγορά, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ήταν μία λεπτομερής και εμπεριστατωμένη ανάλυση εκ μέρους της Alpha Bank, για τους λόγους που απορρίπτει την δελεαστική προσφορά της Εθνικής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα έχει προγραμματιστεί διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο της Alpha, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί για σήμερα η εξήγηση αυτή, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, τέτοιο που θα αναπτερώσει το ηθικό της αγοράς...

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα σενάρια και οι προσδοκίες σχετικά με τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να επηρεάσουν τις κινήσεις των επενδυτών. Ωστόσο, πέρα από την φηµολογία των τραπεζικών deals, το ενδιαφέρον του ΧΑ στρέφεται στα αποτελέσµατα δ' τριµήνου, µε κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Frigoglass (22/2), Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Marfin Popular, Jumbo (24/2) και ΟΤΕ (25/2), επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος Χρηματιστηριακή.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:24 - 22 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.