ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και ο Bernanke υπέρ της ήπιας προσαρμογή

16:11 - 30 Ιουν 2006
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ας το γιορτάσουμε! Είναι η πρώτη φορά που «μιλά» ο Αμερικανός κεντρικός Τραπεζίτης Ben Bernanke και οι αγορές αντιδρούν θετικά!

Οι αγορές «έπεισαν» τον Αμερικανό Τραπεζίτη ότι είναι προτιμότερη η «ήπια επιτοκιακή προσαρμογή» από ένα hard landing στην πραγματικότητα.

Ο Bernanke θα ξαναμιλήσει στις 15 Ιουλίου όταν θα παρουσιάσει τις σκέψεις του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας η οποία ουδεμία σχέση έχει με τα δικά μας κοινοβουλευτικά δικαστήρια όπου πάντα κατηγορούμενοι είναι οι τραπεζίτες που τολμούν.

Έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε τα δεδομένα που έπεισαν τον Μπερνάκε να προχωρήσει «ήπια» στα επιτόκια: Η αγορά ακινήτων στις Η.Π.Α. «φρενάρει» και οι αμερικανοί καταναλωτές μετά τη ζημιά που έπαθαν πρόσφατα στα χρηματιστήρια, περιορίζουν την κατανάλωσή τους. Δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκιά του δολαρίου για 18η φορά τον Αύγουστο και τότε θα τον ακολουθήσει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Jean Claud Triche. Με επιτόκια δολαρίου στο 5,5% και επιτόκια του Ευρώ στο 3%, θα δούμε και πάλι το δολάριο να υποχωρεί έναντι του Ευρώ γιατί έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των αμερικανών εξαγωγέων...

’λλωστε ας μην ξεχνούμε και τι είπε ένας έμπειρος «δικός μας» τραπεζίτης. Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης εκτίμησε ότι τα επιτόκια του 5% για το Ευρώ είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε…

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.