ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος των ξένων οι ελληνικές τράπεζες;

02:49 - 05 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ πίσω από την Coca Cola η Εθνική!

Ασφυκτική είναι η κατάσταση ρευστότητας την αγορά και την οικονομία. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι κατά τις τελευταίες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με τους τραπεζίτες έχει γίνει λόγος για τη διερεύνηση πιθανότητας συγχωνεύσεων. Το rollover είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί και στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα χάσουν μέχρι δύο δις. ευρώ. Σε τέτοια συγκυρία η διερεύνηση φρέσκου χρήματος αποτελεί δύσκολη διαδικασία, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν σε συγχωνεύσεις. Διαφορετικά, οι χαμηλές αποτιμήσεις, με την ΕΤΕ, για παράδειγμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Coca Cola και μάλιστα με ένα χάσμα 2 δισ. ευρώ, ανοίγει την όρεξη να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα οι ξένες τράπεζες.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η επισήμανση του ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του σύμφωνα με την οποία, η περαιτέρω συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος θα ήταν μια επιλογή ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για την άντληση ρευστότητας ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η άλλη επισήμανση ότι οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να διερευνήσουν τις δυνατότητες συγχωνεύσεων με ξένες τράπεζες.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας συνολικά, τον Ιούνιο του 2011, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική και ίση με 407 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2010: θετική καθαρή ροή 757 εκατ. ευρώ).

 

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων η καθαρή ροή ήταν, τον Ιούνιο του 2011, θετική κατά 666 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2010: θετική καθαρή ροή 775 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε σε 0,2% έναντι 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2011: -3,4%, Μάιος 2011: -3,2%).

 

Αρνητική κατά 249 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 18 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει μικρή περαιτέρω μείωση (Ιούνιος 2011: -2,5%, Μάιος 2011: -2,3%).

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:12 - 05 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.