ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινή ή μόνιμη η απομάκρυνση Βαρουφάκη;

09:24 - 24 Μαρ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η απουσία του κ. Γ. Βαρουφάκη όχι μόνο από τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, αλλά και από τα διεθνή media, τις τελευταίες ημέρες, βελτίωσε άρδην το κλίμα και επέφερε για πρώτη φορά από τις εκλογές μια σχετκή ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας - Ευρώπης.   

Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι αναρωτιούνται μήπως η προσωρινή απομάκρυνση του, μετατραπεί σε μόνιμη. 

Η αλήθεια είναι οτι η πολιτική της "δημιουργικής ασάφειας" την οποία εφήρμοσε ο κ. Βαρουφάκης ώς διαπραγματευτική στρατηγική, μάλλον έφτασε στο τέλος της. Αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στην κυρία Μέρκελ, είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα τα οποία θα μπορούν να αξιολογηθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών. Για αυτό εξάλλου, ο κ. Τσίπρας πήρε μαζί του στις συναντήσεις με τη γερμανίδα Καγκελάριο τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χουλιαράκη, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε αντικαταστήσει με τον έταιρο καθηγητή, κ. Θεοχαράκη. Ο κ. Χουλιαράκης, έχει επαφές στις Βρυξέλες και είναι τεχνοκράτης, ενώ ο κ. Θεοχαράκης είναι καθηγητής της φιλοσοφίας των οικονομικών. Η αλλαγή προσώπων που εφήρμοσε ο κ. Τσίπρας σηματοδοτεί μια ελληνική στάση, πιο κοντά στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Από την άλλη μεριά, η αποστασιοποίηση του κ. Σόιμπλε, δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνιμη, αφού ο σκληρός Γερμανός, είναι ενεργός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και δεν εκλήθει απλώς να αναλάβει τη διαπραγμάτευση, όπως ο Έλληνας υπουργός. Το μέλλον του κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, μοιάζει τώρα πολύ περιορισμένο, λένε οι άσπονδοι συνάδελφοι του.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 24 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.