ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η παρανοική στρατηγική

10:17 - 01 Απρ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ελληνική "στρατηγική" στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους είναι σχετικά απλή (και παρανοική) : Λέμε εμείς, "δεν θα εμπλακούμε σε νούμερα και λεπτομερείς καταγραφές μέτρων, δώστε εσείς (οι Ευρωπαίοι) πολιτική λύση".

Αποτέλεσμα είναι να προτείνουμε μέτρα μικρής ή μακροχρόνιας απόδοσης τα οποία δεν μπορούν σήμερα να αποτιμηθούν σε αριθμούς, να μην εμφανιζόμαστε στα ραντεβού με τους "θεσμούς", να μη δίνουμε καθόλου στοιχεία, όπως καταγγέλουν οι ξένοι διαπραγματευτές. Παρόλο που αυτή είναι η στρατηγική, χθές ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή μετά από σύσκεψη που είχε με τους κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη, να δώσουν τα υπουργεία άμεσα στοιχεία στοςυ ξένους. Από τη μία λοιπόν στηριζόμαστε σε μια διαπραγματευτική στρατηγική που λέει κρύψτε τα στοιχεία, από την άλλη δηλώνουμε ότι θα δώσουμε στοιχεία, αλλά δεν τα δίνουμε. 

 

Τι περιμένουμε με αυτή την αντιφατική στρατηγική;

 

Περιμένουμε οτι οι ξένοι θα φροντίσουν να μας δώσουν ένα έκτακτο δάνειο ύψους ενός δις προς το παρόν, το οποίο όμως ποτέ δεν θα μπεί στην Ελλάδα, θα περάσει από έναν δικό τους λογαριασμό σε έναν άλλο δικό τους λογαριασμό, για να πληρωθούν οι υποχρεώσες μας που λήγουν τον Απρίλιο. Το ίδιο και τον Μάιο και τον Ιούνιο και τον ιούλιο και τον Αύγουστο. 

 

Έτσι οι ξένοι θα μας δανείζουν για να εξοφλούμε τα παλιά δάνεια που λήγουν χωρίς να πραγματοποιείται πιστωτικό γεγονός, δηλαδή πτώχευση. Δεν θα μας δίνουν όμως ούτε ευρώ για τις εσωτερικές μας ανάγκες, τις οποίες η κυβένρηση υποστηρίζει οτι μπορεί να καλύπτει εκ των ενόντων, δηλαδή από φόρους. με αυτούς τους φόρους, έκτακτους και μη, θα πληρώνει η κυβέρνηση μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. Εννοείται ότι δεν θα πληρώνεται καμία άλλη υποχρέωση του δημοσίου, έναντι προμηθευτών, επενδυτών, επιστροφές φόρων κλπ. Καμία απολύτως.

 

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι οτι με αυτόν τον τρόπο θα πάρει παράταση χρόνου - να τον κάνει τί άραγε; 

 

Για επενδύσεις, ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση, ούτε λόγος να γίνεται. Θα σερνόμαστε χωρίς φράγκο περιμένοντας μόνο τα λεφτά των τουριστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 01 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.