ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αργεί να «γεμίσει» το ...πακέτο Γιούνγκερ Κύριο

13:32 - 28 Ιουλ 2015
Φιλιώ Ράγκου

Από Φιλιώ Ράγκου

Από τον περασμένο Νοέμβριο όπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, παρουσίασε το φιλόδοξο επενδυτικό του πακέτο, για να μπεί η Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδηλωθεί επισήμως ακόμη, το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, εντός και εκτος ΕΕ, για τήν κάλυψη του 95% περίπου του προβλεπόμενου κεφαλαίου.

Μπορεί, όπως δήλωσε τότε, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, το επενδυτικό του πακέτο να περιλαμβάνει τη διάθεση 317 δις ευρώ μέχρι το 2017, για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά, δυστυχώς, το πακέτο παραμένει ακόμη άδειο, με την έννοια ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρθηκαν να «περπατήσει» αυτό το επενδυτικό σχέδιο, έδειξαν ότι δεν έχουν διάθεση να συνεισφέρουν αλλά να καρπωθούν μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Δύο είναι τα στοιχεία που προκαλούν απαισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος:

Πρώτον ότι, ο όγκος των συνολικών επενδύσεων εντός της ΕΕ έχει ήδη μειωθεί κατά 470 δις ευρώ από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, καταγράφοντας την γενικότερη απροθυμία των επενδυτών να ρισκάρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεύτερον ότι, για την κάλυψη του επενδυτικού πακέτου Γιούνγκερ των 315 δις ευρώ, τα ταμεία της ΕΕ και της ΕΤΕΠ πρόκειται να διαθέσουν μόνον 21 δις ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.