ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Δαμόκλειος Σπάθη του short selling...

12:59 - 27 Δεκ 2006
Tsantilas

Από Tsantilas

Αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στη χρηματιστηριακή μας αγορά, αυτές τις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, είναι ο καλλωπισμός των χαρτοφυλακίων.

Αυτό που φοβόμαστε ότι θα συμβεί στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους είναι ο τρόπος εφαρμογής και οι συνέπειες του νέου καθεστώτος ανοικτών πωλήσεων (short selling).

Με πιο απλά λόγια, σήμερα αύριο και μεθαύριο θα δούμε μετοχές που απέχουν πολύ από τις τιμές που είχαν στην αρχή του έτους, να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια σύγκλισης, αναδεικνύοντας και χρησιμοποιώντας ό,τι δυνάμεις διαθέτουν, συμμαχίες και «προστασίες»...

Εμείς καλό είναι να κρίνουμε και να συγκρίνουμε, μεγέθη, αποτιμήσεις και προοπτικές...

Από την άλλη πλευρά, ο εκσυγχρονισμένος θεσμός των ανοικτών πωλήσεων, η δυνατότητα να δανείζεσαι από οπουδήποτε μετοχές και κατόπιν να τις πουλάς ανοικτά στην αγορά, είναι ένα ενδιαφέρον αλλά κι επικίνδυνο παιχνίδι που τώρα θα περάσει από τα χέρια των λίγων σε χέρια πολύ περισσότερων.

Αυτό καθιστά την αγορά μας πιο λειτουργική, πιο βαθιά αλλά φυσικά και πιο απρόβλεπτη.

Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2007, θα δούμε τις υπερβολές του 2006 να διορθώνονται βίαια είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω... Ας κανονίσουμε λοιπόν την πορεία μας, μέρες που είναι...

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.