ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πού «πήγε» το μισό δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες;

Πού «πήγε» το μισό δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες; Κύριο

19:39 - 11 Ιαν 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Καταιγισμός γραπτών ερωτήσεων, από ευρωβουλευτές των κομμάτων αντιπολίτευσης, υπεβλήθη προς την Κομισιόν, τις τελευταίες μέρες όπου, εξαιτίας της κακοκαρίας και του «χιονιά», αποκαλύφθηκε η πλήρης έλλειψη πρόνοιας του ελληνικού κράτους, για την προστασία των φιλοξενούμενων προσφύγων στους καταυλισμούς όλης της χώρας.

Μέσω των ερωτήσεων οι έλληνες ευρωβουλευτές, ζητούν το «παράδοξο» από την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή, να «πιέσει» την ελληνική κυβέρνηση ν’ απορροφήσει και τα 509 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η χώρα για το προσφυγικό, στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020!

 

Πέρα, ωστόσο, από την εμμέσως πλην σαφώς καταγγελόμενη ανικανότητα της παρούσης κυβέρνησης ν’ απορροφήσει δεσμευμένους πόρους για την ανακούφιση των προσφύγων, προκύπτει και το ερώτημα, τι απέγινε και πως χρησιμοποιήθηκε (αν χρησιμοποιήθηκε) το περίπου μισό δις ευρώ, που έχει πάρει η χώρα, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, για ν’ αντιμετωπίσει την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση.

 

Τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 481,9 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης και δικαιούται ακόμη 509 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020 ενώ,  από τις αρχές του 2015 έχει λάβει και  έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Από τα χρήματα αυτά που εισέπραξαν οι ελληνικές αρχές, τα 178 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν για υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, υπηρεσίες πρώτης υποδοχής ενώ, 175 εκατομμύρια  έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά στην Ελλάδα.

 

Με αδιάψευστους μάρτυρες της κυβερνητικής ανικανότητας, τις φωτογραφίες με τα στίφη των προσφύγων και των παιδιών τους να παραμένουν στο έλεος του χιονιά, αμείλικτο προβάλλει το ερώτημα το «για ποιό σκοπό χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα».

 

Ισως, από τις απαντήσεις που θα δώσει, εν ευθέτω χρόνω, η Κομισιόν προς τους ερωτώντες έλληνες ευρωβουλευτές, να αποκαλυφθεί η αλήθεια...

 

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.