ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επτά οι υποψήφιοι, για την Προεδρία της Ευρωβουλής

Επτά οι υποψήφιοι, για την Προεδρία της Ευρωβουλής Κύριο

15:07 - 16 Ιαν 2017
Χάρης Αποστολόπουλος

Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος

Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθούν και επισήμως οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του Μάρτιν Σούλτς και αύριο, στις εννιά το πρωϊ (ώρα Γαλλίας), μέσα σ’ ένα τρίλεπτο οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τις προγραμματικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με διαρρεύσασες πληροφορίες εδώ στο Στρασβουργο, μέχρι τώρα έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωβουλής, επτά ευρωβουλευτές και συγκεκριμένα:

Ο Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλός Χριστιανοδημοκράτης), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία). Ο Πενρικόλα Πεντιτσίνι (Ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας, Ιταλία), απέσυρε την υποψηφιότητά του στις 11 Ιανουαρίου.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις αν και υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και άλλοι ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν την Τρίτη το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια και η εκλογή του προέδρου θα γίνει με μυστική ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.

Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι απαραίτητο.

Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.