ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι σχέση έχει ο Τραμπ με τον Θουκυδίδη;

Τι σχέση έχει ο Τραμπ με τον Θουκυδίδη; Κύριο

08:11 - 22 Ιουν 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μη φημίζεται για τις γνώσεις του ή για την αγάπη του για το διάβασμα, ωστόσο, έχει τους κατάλληλους συμβούλους.

Ένας από αυτούς είναι ο  ακαδημαϊκός από το Χάρβαρντ, Γκράχαμ Άλισον, ένας στοχαστής της εξωτερικής πολιτικής που είχε υπηρετήσει επί προεδρίας Ρίγκαν και Κλίντον. 

 

Ο Τραμπ, σύμφωνα με το Politico, τον κάλεσε στον Λευκό, προκειμένου να συζητήσει με το επιτελείο του  το ζήτημα της αντιπαλότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

Τότε, ο 77χρονος καθηγητής επιστράτευσε τον Θουκυδίδη, προκειμένου να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους επιτελείς του πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους.

 

Συγκεκριμένα, μάλιστα αντιπαρέβαλε τον πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας με εκείνον μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. «Γιατί πολέμησαν; Αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο ήταν η αύξηση της αθηναϊκής δύναμης και ο φόβος που προκάλεσε αυτό στη Σπάρτη» λέει χαρακτηριστικά αρχαίος Έλληνας ιστορικός και ο Γκράχαμ Άλισον υπογράμμισε τη συγκεκριμένη φράση.

 

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική που περιγράφει ο Θουκυδίδης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της αναπτυσσόμενης Κίνας με τις ΗΠΑ.

 

Ο Άλισον αποκαλεί το ενδεχόμενο αυτό «Παγίδα του Θουκυδίδη» και είναι ένα ερώτημα, το οποίο απασχολεί σημαντικές προσωπικότητες του επιτελείου Τραμπ, ιδιαίτερα με την άφιξη των Κινέζων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον, όπου ΗΠΑ και Πεκίνο αναζητούν «διάλογο διπλωματίας και ασφάλειας», προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο πιο ισχυρών εθνών του κόσμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.