ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λένε στην Πολωνία, να τ’ ακούει η Ελλάδα! Κύριο

18:31 - 19 Ιουλ 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Απορίας άξιον παραμένει το γεγονός ότι, οι βουλευτές-μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Τζαβάρας, Βαρβιτσιώτης), στο ΚΚΕ (Κανέλλη), στην Χρυσή Αυγή (Ηλιόπουλος), στο «Ποτάμι» ( Μαυρωτάς) και στην Δημοκρατική Συμμαχία (Βενιζέλος), δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη, τα σχετικά με τις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

…και ειδικά στον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Bernd Fabritius, που είναι και ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις «νέες απειλές κατά του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πολύ πρόσφατα ο άνθρωπος  εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του, για τους νέους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας για την ποδηγέτηση της δικαιοσύνης σ’ αυτή τη χώρα, σημειώνοντας ότι:

"Αυτοί οι νέοι νόμοι υπονομεύουν άμεσα τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Πολωνία θέτοντας σε κίνδυνο το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Οι νέοι νόμοι δίνουν στο κοινοβούλιο την εξουσία να επιλέγει μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των Δικαστηρίων, γεγονός που καταφανώς παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και διαταράσσει σοβαρά τον διαχωρισμό των εξουσιών στην Πολωνία ".

Αναφερόμενος δε, σ’ ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάσθηκε βιαστικά στο Πολωνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, σημείωσε πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την υποδούλωση της δικαστικής εξουσίας στο εκτελεστική-κυβερνητική εξουσία".

…και ανέκραξεν:

"Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι οποιουδήποτε λειτουργικού δημοκρατικού κράτους βασισμένου στο κράτος δικαίου. Μόνο ισχυροί, ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι δικαστές μπορούν να αποτρέψουν κάθε αντίστροφη πορεία προς τον αυταρχισμό".

Συσχετίζοντας κανείς, τα συμβαίνοντα στην Πολωνία και στην Ελλάδα, όπου οι εκτελεστικές εξουσίες συγκρούονται ανηλεώς με την Δικαστική, θα έλεγε ότι ο Γερμανός εισηγητής, αναφέρει τα όσα αναφέρει για την Πολωνία, για να τα ακούει και η Ελλάδα.

Επειδή, όμως, η σχετική του έκθεση πρόκειται να εγκριθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Συνέλευσης, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και να τεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Σύνοδο του Οκτωβρίου, μπας και θα έπρεπε οι δραστήριοι βουλευτές-μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, να συμπληρώσουν, με τις παρατηρήσεις τους, την σχετική έκθεση και με τα όσα συμβαίνουν, σ’ αυτόν τον τομέα, στην Ελλάδα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.