ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ένας ναζί δίπλα στον Μίκη;

Ένας ναζί δίπλα στον Μίκη; Κύριο

08:37 - 05 Φεβ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η αλήθεια είναι πως το να δεις τον Μίκη Θεοδωράκη δίπλα σε κάποιον άνθρωπο που χαιρετά ναζιστικά εν έτει 2018, δεν το περιμένεις... Κι όμως, συνέβη στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα,

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Σίμος Παλτσανιτίδης, "πιάστηκε" από την κάμερα να χαιρετά ναζιστικά, δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη!

Αυτό καταγγέλλει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή», που κατηγορεί τον πρόεδρο των Παραολυμπιονικών ως «μισαλλόδοξο εθνικιστή» που «προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και «ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του».

Δείτε την ανακοίνωση

Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.

Το 1944, ο νευροχειρουργός Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν δημιούργησε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων πολέμου στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. Παρατήρησε πως η χρήση των αθλητικών δραστηριοτήτων «λειτουργεί» ως μέσο αποκατάστασης των ανάπηρων στρατιωτών. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση των τραυματιών πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της ολιστικής αποκατάστασης των αναπήρων διεθνώς αλλά αποτέλεσε και το παράδειγμα της ειρηνικής προσέγγισης των λαών μετά την φρίκη και την βαρβαρότητα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Οι Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες οφείλουν να αποτελούν τους ουσιαστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Παλτσανιτίδης βρίσκεται στο ιδεολογικό αντίθετο.

Καλούμε την Ελληνική Παραολυμπιακη Επιτροπή, αλλά και τους/τις Ελληνίδες/ες Παραολυμπιονίκες να πάρουν θέση επίσημα και ανοικτά.

Το ακτιβιστικό αναπηρικό κίνημα έχει έμπρακτα τοποθετηθεί απέναντι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και έφτασε η ώρα να το πράξετε και εσείς.

Παλτσανιτίδης: Δεν χαιρέτησα ναζιστικά

O Σίμος Παλτσανιτίδης, πρώην πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, από την πλευρά του, πάντως, αρνείται πως χαιρέτησε ναζιστικά, όπως έχει καταγραφεί σε εικόνες από το χθεσινό συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, μέσω δηλώσεών του στον ΑΝΤ1, δεν χαιρέτισε ναζιστικά, αλλά κρατούσε με το ένα του χέρι του αναπηρικό του αμαξίδιο και με το άλλο έκανε κίνηση να χαιρετίσει το πλήθος, όχι όμως ναζιστικά, προτού κάνει το σήμα της νίκης. 
Η κίνησή του έχει καταγραφεί μάλιστα από τις κάμερες που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και όπως φαίνεται πρώτα χαιρετάει ο Μίκης Θεοδωράκης, έπειτα ακολουθεί το παράδειγμά του ο Σίμος Παλτσανιτίδης, πρώτα χαιρετώντας και με τα δυο χέρια και μετά κατεβάζοντας το αριστερό χέρι, χαιρετά με το δεξί και στην συνέχεια σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Ο πρώην πρόεδρος των Παραολυμπιονικών διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά ήταν χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.