ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γιατί έρχεται ο πρίγκιπας Κάρολος; Ενα περίεργο παιχνίδι της Ιστορίας

Γιατί έρχεται ο πρίγκιπας Κάρολος; Ενα περίεργο παιχνίδι της Ιστορίας Κύριο

15:18 - 09 Μαϊ 2018
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η εξήγηση για την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα έχει μάλλον περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι οι περισσότεροι νομίζουν.

 

Η χώρα μας είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως, τα οποία δεν έχει επισκεφθεί επισήμως η βασίλισσα Ελισάβετ και αυτό παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος (αριστερά στην φωτογραφία), γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είχε όμως αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα. Ετσι απέφυγε παρα λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση.

Οι σχέσεις της βασιλικής οικογένειας με την Ελλάδα επιδεινώθηκαν περισσότερο μετά το δημοψήφισμα του 1974 στο οποίο οι Ελληνες ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο (στην φωτόγραφία δεξιά).

 

Όπως εκτιμά ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν: «Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος με την επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση από την πλευρά μιας οικογένειας που εθίγη από την Ελλάδα η οποία εκθρόνισε έναν δικό της».

 

Μιλώντας στον Guardian o Φέδερστοουν σημείωσε επίσης: «Ο Κωνσταντίνος είναι ένας οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη κι αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να κάνουν το ίδιο». 

 

Το ωραίο παιχνίδι της Ιστορίας είναι ότι και αυτός ο συμβιβασμός, η βασιλική συμφιλίωση, έλαχε στον Πρωθυπουργό της πρώτης φοράς Αριστερά, Αλέξη Τσίπρα. Και επίσης στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πάλαι ποτέ συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατάργηση της βασιλείας…

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 09 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.