ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ελλείψει ακροατών ο «καυγάς» για την ευρωπαϊκή άμυνα!

Ελλείψει ακροατών ο «καυγάς» για την ευρωπαϊκή άμυνα! Κύριο

19:54 - 02 Ιουλ 2018
Μαριλένα Καραβασίλογλου

Από Μαριλένα Καραβασίλογλου

Μόνον με τη συμμετοχή της αρμοδίας Επιτρόπου, της εισηγήτριας, των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων και των "ενδιαφερόμενων» ευρωβουλευτών, διεξήχθη και ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, για το προωθούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Κι ενώ η ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα, έχει προγραμματισθεί για αύριο το μεσημέρι, από τα όσα ακούσθηκαν, προέκυψαν, γνωστές για πολλούς, αποκαλύψεις.

Πρώτον ότι, η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος θα γίνει από τις συνεισφορές των κρατών-μελών της ΕΕ και από κονδύλια που μεταφέρθηκαν σ’ αυτό, από άλλα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την ευρωπαϊκή υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δεύτερον ότι, τα ποσά που υπολογίζεται να διατεθούν για την δημιουργία και ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, είναι τριάντα φορές πάνω από όσα έχει προβλέψει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρίτον ότι, η ΕΕ στερείται κοινής και αυτοτελούς υποδομής, στον τομέα της άμυνας και δεν διαθέτει ευρωστρατό, για την αντιμετώπιση έκτακτων επιθέσεων εναντίον κρατών-μελών της.

Τέταρτον ότι, η  προώθηση του εν λόγω προγράμματος και η διαφαινόμενη συναίνεση στην έγκριση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί  «θρίαμβο», της πενταετούς προσπάθειας που κατέβαλλε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το «λόμπυ» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων.

Θα έχει, πάντως, ενδιαφέρον, πόσοι από την πλειοψηφία των 751 ευρωβουλευτών της Ολομέλειας που απουσίαζαν από την σημερινή συζήτηση, θα παρουσιασθούν αύριο το απόγευμα να ψηφίσουν… μετά λόγου γνώσεως!

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.