ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το ίδρυμα της Παναγιάς έφερε πολιτική φουρτούνα Ποταμιού-ΚΙΝΑΛ

Το ίδρυμα της Παναγιάς έφερε πολιτική φουρτούνα Ποταμιού-ΚΙΝΑΛ Κύριο

08:37 - 05 Ιουλ 2018
Χάρης Αποστολόπουλος

Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος

Μια τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν λίγο καιρό έχει φέρει νέα κόντρα μεταξύ του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ.

Ο λόγος για τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου επέστρεψε στο καθεστώς διοίκησης που είχε πριν τη χούντα, με τον πρώτο ρόλο να έχουν λαϊκοί. Ουσιαστικά μπήκε με τη ρύθμιση τέλος στη δυνατότητα του τοπικού μητροπολίτη να έχει τον πρώτο λόγο στην πορεία του Ιδρύματος στην οικονομική και γενικότερη πολιτική του με επαναφορά των αρχικών στοχεύσεων του καταστατικού, κάτι που πληροφορίες λένε ότι είχε και τη σιωπηρή έγκριση της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

«Επαναφέραμε αυτό που ίσχυε επί δύο αιώνες, αυτό που επανέφερε η Δημοκρατία αφού το κατήργησε η δικτατορία, αυτό εκτιμάται από όλους τους πολίτες της Τήνου και των Κυκλάδων που γνωρίζουν τα πράγματα» είχε τονίσει εκείνη την εποχή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. «Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και η παράδοση διακοσίων ετών στην Τήνο» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Συρμαλένιος.

«Επαναφέραμε την τάξη της λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης» είχε πει με τη σειρά του ο Νίκος Μανιός, ενώ ο Αντώνης Συρίγος είχε υποστηρίξει πως η τροπολογία «ήταν σύφωνη με την πάνδημη επιθυμία των Τηνίων».

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, επανέρχεται το αυτοδιοίηκητο, η αυτοτέλεια, ο λαϊκός χαρακτήρας του Ιδρύματος και οι σκοποί του, στο πνεύμα των δωρητών του, όπως προσδιορίστηκαν και όπως λειτουργούσε από το 1823» ανέφερε μεταξύ άλλων, η πανηγυρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου .

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το νησί, ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος τον είχε ευχαριστήσει δημόσια για τη ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας «Εσείς, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας, κάνατε πράξη το παντηνιακό αίτημά μας, αλλάζοντας το ρου της τοπικής μας ιστορίας. Ανταποκρινόμενος για μια ακόμη φορά στο αίσθημα των Τηνίων πολιτών σας ευγνωμονoύμε» είχε δηλώσει ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων.

Πάντως πριν λίγες ημέρες, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» επειδή καθαίρεσε «αυθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία» τη νομίμως εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου και κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες που «καταδίκασαν το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου σε ακυβερνησία και πλήρη αδυναμία να πράξει το καθήκον του απέναντι στους χιλιάδες προσκυνητές».

Το Ποτάμι αντέδρασε (ο Σπύρος Δανέλλης είχε συνυπογράψει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη τροπολογία) με μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Θέλει περισσό θράσος να είσαι αυτός που ως υπουργός γύρισε τη διαχείριση του ιδρύματος Τήνου πίσω στα χρόνια της Χούντας, σήμερα, που το ίδρυμα αποδόθηκε στους κατοίκους της Τήνου, να συνεχίζεις να προκαλείς ζητώντας ξανά χουντικές ρυθμίσεις» ανέφερε.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.