ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια: μία μαύρη επέτειος για την Γερμανία και την Ευρώπη

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια: μία μαύρη επέτειος για την Γερμανία και την Ευρώπη Κύριο

13:44 - 13 Αυγ 2018
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, οι Γερμανοί ξύπνησαν και αντιλήφθηκαν πως μία νέα, σκοτεινή περίοδος ξεκινούσε

. Την νύχτα της 12η προς την 13η Αυγούστου 1961 το Τείχος του Βερολίνου θα διαιρούσε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο και θα γινόταν το σύμβολο του διχασμού της χώρας και του Ψυχρού Πολέμου.

 

Η 13η Αυγούστου χαρακτηρίζεται πλέον μια μαύρη μέρα για τη Γερμανία και η σημερινή της πολιτική ηγεσία θεωρεί τα περιστατικά εκείνης της περιόδου μια προειδοποίηση για το μέλλον.

 

Το Τείχος ήταν μία περίπλοκη στρατιωτική κατασκευή. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για δύο παράλληλα τείχη ύψους 3,6 μέτρων και μήκους 45 χιλιομέτρων, με διάδρομο περιπολίας, 302 παρατηρητήρια, συστήματα συναγερμού. Συνολικά 14.000 φύλακες, 600 σκυλιά και καλωδιωτά πλέγματα διασφάλισαν ότι κανείς δεν θα περνούσε από το Ανατολικό προς ο Δυτικό Βερολίνο και στα 28 χρόνια της παρουσίας του Τείχους ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων συνελήφθη ή και δολοφονήθηκε στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

 

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 κι έπειτα από την σταδιακή φθορά της Σοβιετικής Ενωσης και τις αντιδράσεις των Ανατολικογερμανών, το Τείχος γκρεμίστηκε και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την γερμανική επανένωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.