ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές το 2011

16:43 - 03 Μαϊ 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Η Κομισιόν περιμένει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να στραφεί και πάλι στις αγορές για χρηματοδότηση, στα μέσα του 2011, μόλις δηλαδή πάρει πίσω την χαμένη της αξιοπιστία, εφαρμόζοντας τα σκληρά μέτρα.

Αυτά αναφέρουν πηγές του Reuters στην Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες είναι προφανές πως τα 110 δισ. ευρώ δεν φτάνουν για να μπορέσει η Ελλάδα να κρατηθεί μακριά από τις αγορές για πολύ διάστημα.

Οπως τονίζεται, το πακέτο των 110 δισ. ευρώ βασίστηκε σε διάφορες προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η προσφυγή της στις αγορές. Η χώρα δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση για το πρώτο έτος ίσως και το δεύτερο μισό, του προγράμματος, αλλά το αργότερο στα μέσα του 2011 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές για κεφάλαια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δηλώνει ότι στόχος του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας είναι να μην χρειαστεί να προσφύγει η χώρα στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες.

Σημείωσε ακόμη ότι η βοήθεια θα αποτρέψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα «να μην μπορεί να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της».

Αναφερόμενος στο ποσό το οποίο θα δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα -30 δισ. ευρώ-, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό».

«Ολος ο κόσμος συμμετείχε. Αρχικά η ζώνη του ευρώ, όπου, για παράδειγμα, η Πορτογαλία θα δανείσει στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο δανείζεται η ίδια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν η συνδρομή του ήταν αποφασιστική για την απεμπλοκή της κατάστασης την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας», εξήγησε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:00 - 03 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.