ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετος μικροπολιτικής αναμένεται να είναι το 2007

19:04 - 28 Δεκ 2006 | Από θέσεως...
Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το 2007 θα είναι έτος μικροπολιτικής στην Ελλάδα. Ο χρόνος θα κυλάει με το βλέμμα καρφωμένο στις εκλογές, που ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα τις κάνει και όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης θα καθορίζονται και ταυτόχρονα θα αποσκοπούν στην δημιουργία ευνοϊκού για την κυβέρνηση περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα,στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση η γερμανική προεδρία θα προσπαθεί να αναβιώσει το Ευρωσύνταγμα, αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι πρέπει να γίνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την πολιτική ένωση. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι έτσι όπως είναι σήμερα η Ευρώπη παίζει πολύ περιορισμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή, αλλά κάποιοι δεν επιθυμούν την αναβάθμισή της.

Βγαίνοντας από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η Κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν βλέπει πρόωρες εκλογές, αλλά μπόλικη δουλειά μπροστά της. Ηταν σαφές ότι ήταν κατάλληλα δασκαλεμένη α να μην πυροδοτήσει νέα εκλογολογία. Ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να δίνεται η εντύπωση ότι α σενάρια των εκλογών πηγάζουν από τον ίδιο, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι κανείς υπουργός της κυβέρνησης δεν πιστεύει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Ολοι οι κυβερνητικοί παράγοντεςεκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2007, τον Μάϊο ή τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικοί παρατηρητές που αποκλείουν να γίνουν εκλογές τον Μάϊο και δίνουν μάλλον λίγες πιθανότητες στον Οκτώβριο.Υποστηρίζουν και αυτοί ότι το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ο εκλογικός νόμος, ότι πολύ θα ήθελε να μπουν στη Βουλή μόνο τρία κόμματα-Η Νεα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ- ώστε να έχει άνετη πλειοψηφία, θεωρώντας δεδομένο βέβαια ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου μπλέχτηκε ο κ. Πολύδωρας και τα έκανε μαντάρα, οπότε θα χρειαστεί ανασχεδιασμός. Πέρα όμως από αυτό, ο κ. Καραμανλής θέλει να πάει σε εκλογές, έχοντας να παρουσιάσει και κάτι, αφού μέχρι τώρα τίποτα ουσιαστικά και σε κανένα τομέα δεν έχε προχωρήσει.

Κατά τους ίδιους παρατηρητές, οι κυβερνήσειςοκταετίας συνηθίζουν να τολμούν αλλαγές στη δεύτερη τετραετία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα, ακόμη και νόμοι που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόστηκαν από τον φόβο του πολιτικού κόστους. Γιαυτό το λόγο ίσως να μην προχωρήσει ούτε και η πώληση του ΟΤΕ, αλλά κάτι πρέπει να προχωρήσει. Και αυτό το κάτι δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα βήμα στην Παιδεία. Η αλλαγή του άρθρου 16 μαζί με τον νόμο για την Ανώτατη Παιδεία μπορούν να θεωρηθούν «ένα βήμα» και το πιθανότερο είναι ότι σ΄ αυτό ποντάρει ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός και το πολύ στενό του επιτελείο φτιάχνουν την ατζέντα της επόμενης τετραετίας, αν όλα τους

Πάνε… δεξιά. Γι΄ αυτό λέγονται μισόλογα, αφήνονται να διαρρεύσουν προθέσεις και ανακοινώνονται αποφάσεις που προκαλούν αναταραχές σε διάφορους τομείς, χωρίς τελικά να ολοκληρώνονται.Αυτή πάντως η κατάσταση αποτελεί πλαίσιο μικροπολιτικής, ιδιαίτερα επειδή τίποτα δεν είναι καθορισμένο και σίγουρο, Με αυτή την μικροπολιτική θα πορευτεί η χώρα το 2007, αναμένοντας σε πρώτη φάση να εξέλθει η οικονομία από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.