ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο αν η κυβέρνηση είναι πεισμένη ότι θα τις κερδίσει

13:56 - 24 Μαϊ 2007 | Από θέσεως...
Η κυβέρνηση το καλλιεργεί με επιμέλεια και οι πάντες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο, τέλη Σεπτεμβρίου, ή το πολύ - πολύ, αρχές Οκτωβρίου. Ακόμη και η πληροφορία ότι φέτος τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο 1ης και 2ης Σεπτεμβρίου δίνει λαβή για εκτιμήσεις ότι αυτό γίνεται εν όψει εκλογών. Δεν αποκλείεται να είναι έτσι, αφού οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τις συνεχείς εξαγγελίες περί παροχών και ευνοϊκών ρυθμίσεων από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας οδηγούν σε ανάλογα συμπεράσματα. Αλλωστε και ο υπογράφων εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές νωρίς το Φθινόπωρο.

Ωστόσο, ενώ η διεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου είναι το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο, δεν αποτελεί και μονόδρομο. Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση προετοιμάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατεί εκείνη την εποχή και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είναι βέβαιο ότι παραγγέλλει συνεχώς η κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει και πολιτεύεται ανάλογα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνιακή πολιτική. Αρα είναι φυσικό ότι ακόμη περισσότερο θα βασισθεί σε δημοσκοπήσεις, προκειμένου να αποφασίσει ή όχι, αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, ο κ. Καραμανλής θα αποφασίσει στο τέλος Αυγούστου αν θα πάει αμέσως σε εκλογές ή θα περιμένει για αργότερα, τον Νοέμβριο, ή ακόμη και τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2008. Αν τα δεδομένα του δίνουν μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων, πάνω από 50-60% να τις κερδίσει, τότε θα προχωρήσει, αν όμως οι πιθανότητες είναι 50-50% ή και λιγότερες, τότε θα περιμένει μήπως και φτιάξει το κλίμα. Γιατί κανείς πολιτικός δεν πάει σε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει, εκτός και αν τον αναγκάσουν οι περιστάσεις. Αν δηλαδή βρεθεί σε αδιέξοδο διακυβέρνησης, ή χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Προς το παρόν πάντως, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί από το άγος των δομημένων ομολόγων. Ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν ενδείξεις ή αποδείξεις περί συμμετοχής κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση-σκάνδαλο ώστε να μπορέσει να ξεφύγει και ας παραμείνουν πάντα αναπάντητα εύλογα ερωτήματα όπως ο κ. Πρινιωτάκης και ο κ. Παπαμαρκάκης γνώριζαν μήνες πριν εκδοθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα ότι θα εκδοθούν, πώς μήνες πριν είχαν εξασφαλίσει του πελάτες-ταμεία και πως και γιατί σχεδόν ταυτόχρονα πάνω από 20 ταμεία αποφάσισαν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα. Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι ο κ. Παπαμαρκάκης δείχνει τον κ. Πρινιωτάκη, αλλά βγάζει λάδι τα κυβερνητικά ή τα υπηρεσιακά στελέχη. Ούτε από το πόρισμα του κ. Ζορμπά αναμένεται ότι θα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά για διάφορους λόγους το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα παραμείνει, και ας φροντίζει ναεπιστραφούν τα χρήματα στα ταμεία.

Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι ναι μεν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εκλογές νωρίς το Φθινόπωρο, αλλά θα προχωρήσει μόνον αν πεισθεί ότι θα τις κερδίσει. Γι αυτό να κρατήσουμε και κάποια επιφύλαξη.

Αγγελος Στάγκος

astagkos@reporter

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.