ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο καθεστώς ασυδοσίας που λειτουργεί η χώρα, είναι θαύμα που δεν γίνονται περισσότερα ατυχήματα

17:57 - 29 Μαϊ 2007 | Από θέσεως...
Επρεπε να γίνει το φοβερό ατύχημα στον Λούσιο ποταμό για να γίνει, για άλλη μία φορά, αντιληπτό ότι στην Ελλάδα τα πάντα σχεδόν λειτουργούν αυθαίρετα και τυχαία. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για να αποκλεισθούν, κατά το δυνατόν, τα τυχαία γεγονότα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν ή είναι ανύπαρκτοι, ενώ η πιστοποίηση και η αδειοδότηση σε πολλά επαγγέλματα είναι αδιανόητη για τα ελληνικά…ήθη και έθιμα.

Αντίθετα, όποιος θέλει αυτοχρήζεται ό,τι και όπως θέλει, χωρίς κανείς να θέτει όρια και εμπόδια. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους και μόνον επειδή φαίνεται ότι υπάρχει ο γνωστός «καλός Θεός της Ελλάδας», δεν θρηνούμε πολύ περισσότερα θύματα από αυτά που θρηνούμε σε δρόμους, χώρους εργασίας, διασκέδασης και άθλησης και φυσικά στα σπίτια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατ΄αρχήν η τραγωδία στο Λούσιο οφείλεται σε μία άτυχη και κακή στιγμή. Κάτι έγινε και ξαφνικά δημιουργήθηκε ένας όγκος νερού που παρέσυρε τους εκδρομείς. Ωστόσο, ο χαμός των νέων ανθρώπων αποκάλυψε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε λεγόμενες extreme δραστηριότητες χωρίς κανένας και ποτέ από τις αρχές αυτού του τόπου να εξετάσει αν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, αν παρέχουν όλα τα απαιτούμενα μέσα προφύλαξης και διάσωσης σε εκείνους στους οποίους παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αν υπάρχουν κατάλληλα καταλύματα, αν υπάρχει μία στοιχειώδης υποδομή για κλήσεις βοήθειας και παροχή πρώτων βοηθειών στις περιοχές όπου αναπτύσσονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Δυστυχώς, είναι φανερό ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει. Όλα γίνονται τυχαία και αυθαίρετα και κανείς δεν παίρνει τις οποιεσδήποτε προφυλάξεις, τόσο από την πλευρά εκείνων που κερδίζουν χρήματα από την ενασχόληση με τις extreme δραστηριότητες, όσο και από την πλευρά εκείνων που τις επιχειρούν ως τρόπο άθλησης και περιπέτειας. Αλλά ίσως και να υπερβάλλουμε ζητώντας να μπουν κάποιοι κανόνες σ΄αυτές τις δραστηριότητες όταν δεν υπάρχουν κανόνες σε άλλες που αφορούν εκατομμύρια ελλήνων. Όταν δηλαδή δεν υπάρχουν οι διαδικασίες και η επαρκής αστυνόμευση για τις μηχανές και τα μηχανάκια στους δρόμους, για τα κράνη και τις ζώνες ασφαλείας, για τις παρανομίες οδηγών στους δρόμους. Ακόμη και αυτοί που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και όποιος έχει δει τον κ. Βουλγαράκη ή τον κ. Ψωμιάδη πάνω σε μηχανή, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι εννοεί ο γράφων.

Μήπως όμως όλοι όσοι δηλώνουν μηχανικοί αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και διάφορα άλλα επαγγέλματα έχουν μάθει την τέχνη σε κάποια σχολή; Η μήπως υπάρχει κάποια διαδικασία πιστοποίησης από κρατικό φορέα; Η πασίγνωστη και καθιερωμένη απάντηση είναι βέβαια «όχι» και επομένως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ζούμε σε ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Και πάλι καλά να λέμε με τα θύματα που θρηνούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ασφαλώς ότι καλώς τα θρηνούμε. Το κακό είναι ότι η ίδια η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο δεν απαιτεί κανόνες και όρια για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και αντιδρά σε κάθε σπάνια απόπειρα τοποθέτησηςκανόνων. Μπροστάρηδες φυσικά σ΄ αυτές τις αντιδράσεις είναι τα μήντια και οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες που δουλεύουν σ΄αυτά, δηλαδή οι δημοσιογράφοι.

Οι δημοσιογράφοι που ούτε στην περίπτωση των δομημένων ομολόγων δεν μπορούν να διακρίνουν ότι δεν είναι δυνατόν το αναμενόμενο και πολυπόθητο πόρισμα του περίφημου κ. Ζορμπά δεν πρόκειται να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση-σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Ζορμπάς όχι μόνον αποτελεί στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης και της Ν.Δ, από τότε που βρισκόταν στην αντιπολίτευση,αλλά και γιατί δεν προϊσταται κάποιας ανεξάρτητης αρχής. Αντίθετα, καλείται ο άνθρωπος να ελέγξει την προϊσταμένη του αρχή, δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Γίνονται αυτά τα πράγματα και αν γίνονται (στην Ελλάδα), μπορεί να έχει αξιοπιστία το πόρισμά του;

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.