ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βία, βρώμα και ακρίβεια, αλλά κατά τα άλλα, μια χαρά είμαστε...

17:41 - 18 Ιουν 2007 | Από θέσεως...
Οποιος θέλει να δει μία εικόνα της σημερινής Ελλάδας, δεν έχει παρά να ανοίξει κάποια εφημερίδα. Αν είναι άνθρωπος ευαίσθητος, θα φρίξει. Αν είναι άνθρωπος σκεπτόμενος, θα πέσει σε περισυλλογή για το κατάντημά μας. Αν είναι κυνικός, θα περάσει αδιάφορα τις σελίδες, αφού τα φαινόμενα της βίας και της αλλοτρίωσης χαρακτηρίζουν πλέον την καθημερινότητά μας. Με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας περιμένει ως πολίτες, να μην συμπεριφέρονται όπως πρέπει οι φύλακες της τάξης και να παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι εκείνοι που στο όνομα δήθεν της αναρχομπουρδολογίας δεν αφήνουν τίποτα όρθιοστο πέρασμά τους, αλλά παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.

Δεσπόζει βέβαια το ντροπιαστικό βίντεο που αποκαλύπτει ότι αρκετοί από τους λεγόμενους «φρουρούς της τάξης», τους αστυνομικούς δηλαδή, δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η αποστολή τους, ούτε τα όρια που επιβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα στην άσκηση βίας, ούτε φυσικά τον θεσμικό τους ρόλο. Το περιεχόμενο του βίντεο όπου αστυνομικοί κάνουν πλάκα ξυλοκοπώντας κρατουμένους και βάζοντας αυτούς να ξυλοκοπούν ο ένας τον άλλο, αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση στην ΕΛΑΣ είναι πανάθλια –κάτι που γνωρίζαμε άλλωστε-, ότι η πειθαρχία είναι εξαιρετικά προβληματική –και αυτό το γνωρίζαμε- , ότι ο έλεγχος των κατώτερων από τους ανώτερους είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ότι ο επαγγελματισμός είναι χαμηλότατης στάθμης. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την διαπίστωση ότι η βλακεία είναι διάχυτη και περισσεύει, αν λάβουμε υπ΄ όψιν το γεγονός βιντεοσκοπούσαν τις ντροπές τους…

Το συγκεκριμένο βίντεο αναφέρεται σε παλαιότερο γεγονός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν τα ίδια και σήμερα. Τα πιο φρέσκα όμως περιστατικά, που δεν αφορούν αστυνομικούς, είναι ανάλογα. Μερικές δεκάδες κρανοφόροι τα έκαναν «λίμπα» το Σάββατο, σε μία συναυλία στο ολυμπιακό προπονητήριο του γκολφ, έβαλαν φωτιά σε 5-6 αυτοκίνητα, τραυμάτισαν έναν από τους μουσικούς και έφυγαν ανενόχλητοι και θριαμβευτές. Την προηγούμενη μέρα, οι ίδιοι ή κάποιοι του ιδίου φυράματος ξυλοκόπησαν άγρια τον υποδιοικητή των ΜΑΤ που είχε πάει σε μία εκδήλωση με την οικογένειά του. Τον έστειλαν τον άνθρωπο στο νοσοκομείο και δυστυχώς το περιστατικό πέρασε στα «ψιλά» στον τύπο, αν και πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια. Τον είχαν στο στον στόχο, τον παρακολουθούσαν και μόλις βρήκαν την ευκαιρία τον έδειραν ανηλεώς. Φυσικά, πάλι κανείς δεν συνελήφθη.

Για όποιον επιθυμεί συνέχεια στη βία που αποτελεί όλο και περισσότερο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και ζωής, υπάρχουν τα συνηθισμένα επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. Επεσε λέει άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών και παικτών, στον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-Ρόδος, στο ουδέτερο γήπεδο του Περιστερίου. Αυτή τη φορά υπήρχαν αστυνομικά όργανα, αλλά προτίμησαν να κάνουν τους θεατές και το πολύ-πολύ κάποιοι από αυτούς να βιντεοσκοπούσαν για να βλέπουν αργότερα τα επεισόδια και να χαίρονται…

Όλα τα παραπάνω έγιναν ή διαπιστώθηκαν τις τελευταίες 72 ώρες. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, υπάρχει το ρεπορτάζ για σπήλαια που «ασυνείδητοι» έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπους, ενώ το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η είδηση ότι η Αθήνα ανέβηκε σε ένα χρόνο από την 59η στην 29η θέση στην κατάταξη των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο. Ετσι υπάρχει και ένας τομέας που σίγουρα πάμε καλά και μας αναγνωρίζεται!

Κατά τα άλλα, μια χαρά είμαστε για να μπορούμε να αναφωνούμε «Ελλάς, το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει».

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.