ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δε συμφέρει την κυβέρνηση η απομάκρυνση Πολύδωρα

19:37 - 19 Ιουν 2007 | Από θέσεως...
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να καταδικάσει σε υψηλούς τόνους το θλιβερό περιστατικό αστυνομικής βίας με θύματα συλληφθέντες στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, ωστόσο επί της ουσίας η κυβέρνησηαναλαμβάνει το ρίσκο να συνεχίζει να στηρίζει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη γραμμή κάλυψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, παρότι ακόμη και εντός των κόλπων της διατυπώνονται απόψεις υπέρ της απομάκρυνσής του και παρά τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας, αποκαλυπτόμενα ακόμη και από τους ίδιους τους αστυνομικούς, δεδομένου του ιδιαίτερα κακού κλίματος εντός του σώματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίδραση των αστυνομικών μετά την αποκάλυψη του γεγονότος ήταν σαφώς εντονότερη αυτής του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο μεν Β. Πολύδωρας, άφησε υπονοούμενα για τη χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης του βίντεο, η δε Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έκανε λόγο για «ένστολους βρικόλακες που διασύρουν τη χώρα διεθνώς» και «συμπεριφορές που χρήζουν ψυχιατρικής προσέγγισης».

Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Πολύδωρας βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής αναφορικά, τόσο με την υποστήριξη οργάνων της τάξης σε περιπτώσειςαστυνομικής βίας, όσο και την αντιμετώπιση της αστυνομίας (υποστήριξε ότι δεν μπορεί να είναι σε ένα υπουργείο «με αχρείους») και το δικό του ρόλο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (όπως δήλωσε ο ίδιος εκτίει ποινή όνταςυπουργόςΔημόσιας Τάξης, κάνοντας αγγαρεία), για ποιο λόγο η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να δοθεί με βάση τον υπολογισμό σχέσης κόστους/οφέλους. Πόσο θα ωφεληθεί ή από την άλλη πόσο θα ζημιωθεί η κυβέρνηση από μια ενδεχόμενη αποπομπή του Β. Πολύδωρα;

Σε ένα επίπεδο μάλλον δεν κρίνεται χρηστό να απομακρυνθεί κατά την παρούσα φάσηαπό τους κόλπους της κυβέρνησης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών των εκλογών, ανεξάρτητα από το μήνα στον οποίο αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Μετά το δυσμενές κλίμα που προκάλεσε η αποπομπή του πρώην υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, προκειμένου να αποσοβηθεί διευρυμένη κρίση και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, εξαιτίας της υπόθεσης των ομολόγων, νέα αποπομπή θα επέτεινε το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.

Επιπλέον, για λόγους τακτικής, επιλέγεται να υπάρχουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία θα επωμιστούν το βάρος της πολιτικής φθοράςστο δρόμο γιατις εκλογές. Αν δε τα στελέχη αυτά είναι ήδη «μισο-φθαρμένα», αποτελούν προτιμώμενους δυνητικούς στόχους,έναντι πολιτικών που «αντέχουν να τραβήξουν» στην προεκλογική κούρσα.

Αφετέρου, σε κάθε περίπτωσηο Βύρωνας Πολύδωρας εκφράζει μια μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ που εκτιμούν ότι η αστυνομία θα πρέπει να εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα, προκειμένου να πατάξει το έγκλημα, και ειδικά απέναντι σε ομάδες πληθυσμού όπως οι μετανάστες. Καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει ψηφοφόρους που βρίσκονται στα δεξιά άκρα της, για το φόβο διαρροής τους στο ΛΑΟΣ.

Έτσι, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιλέγεται να «κάνει τη βρώμικη δουλειά», αφενός συγκρατώντας τις διαρροές της ΝΔ προς το ΛΑΟΣ και αφετέρου δημιουργώντας (τεχνητό ή όχι) μέτωπο απέναντι στο Συνασπισμό, προκειμένου να περιορίσει τις πιθανότητες πεντακομματικής Βουλής.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις εκλογές με υπουργό Δημόσιας Τάξης το Βύρωνα Πολύδωρα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι… η αγγαρεία (και για τον ίδιο το Β. Πολύδωρα, και για την κυβέρνηση).

Βάια Δουδάκη

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.